Amfion pro musica classica

Sibeliuksen kirjeenvaihtoa lahjoituksena Kansallismuseolle

Rolando Pieraccini, kustantaja, kirjallisuudentutkija, keräilijä ja mesenaatti, on lahjoittanut Kansallismuseolle kaksi kansallisesti merkittävää kirje- ja asiakirjakokoelmaa, joiden kerääminen on ollut hänelle vuosikymmenten intohimo. Hän aloitti keräämisen vuonna 1965 ja on jatkanut sitä tähän päivään saakka. Suomessa vuodesta 1975 asunut Pieraccini on monessa yhteydessä osoittautunut suureksi Suomen ja suomalaisten ystäväksi, ja hänet tunnetaan myös laajoista teoslahjoituksista mm. Ateneumin taidemuseolle (nyk. Kansallisgallerialle).

Kansallismuseolle lahjoitetuista asiakirjakokonaisuuksista toinen käsittää Jean Sibeliuksen aineistoa. Kirjeitä on noin 200 kpl, josta suurimman ja myös tieteellisesti arvokkaimman osuuden muodostaa Sibeliuksen ja hänen kustantajansa Robert Lienaun välinen kirjeenvaihto. Muita merkittäviä vastaanottajia ovat mm. Sir Thomas Beecham ja Walter Legge.

Kansallismuseon ylijohtajan Elina Anttilan mukaan lahjoitus vahvistaa kansallisesti tärkeiden ja tunnettujen henkilöiden henkilöhistoriaa museon kokoelmissa ja näyttelyissä.

Rolando Pieraccinin keräämät kokoelmat ovat kansallisaarteita. Alkuperäiset kirjeet tarjoavat ainutlaatuisen kosketuksen monen historiaamme ja kulttuuriimme keskeisellä tavalla vaikuttaneen henkilön elämään. Osana kansalliskokoelmaa ne heijastavat myös jaettua ja yhteistä historiaa. Lahjoitus on tärkeä itsenäisyyden juhlavuoden teko.

Vastaa

Post Navigation