Amfion pro musica classica

Konserttimestari soitti aivoleikkauksessaan


Yksi Osmo Vänskän johtaman Minnesota Orchestran konserttimestareista, Roger Frisch, oli mukana onnistuneessa kokeilussa, jossa essentiaalisesta vapinasta kärsinyttä viulistia operoitiin ns. DBS-menetelmällä, jossa aivoihin istutetaan eräänlainen sähköisiä impulsseja lähettävä tahdistin.

Kirurgit etsivät implantille paikkaa samalla, kun Frisch soitti viululla pitkiä ääniä. Kun jousikäsi lakkasi tärisemästä, oikea paikka oli löytynyt, ja viulistin uran lopun potentiaalinen uhka väistynyt.

Roger Frisch on soittanut Minnesotan orkesterissa vuodesta 1974. Hän aloitti opintonsa isänsä, Pittsburghin orkesterin konserttimestarin, johdolla ja opiskeli myöhemmin LaSalle-kvartetin viulistin Henry Meyerin sekä Ysaÿen oppilaan Joseph Gingoldin johdolla. Frisch opettaa Northwestern-yliopistossa ja on julkaissut kirjan The Orchestra Audition: How to Prepare, joka on ladattavissa verkossa täältä.

Essentiaalinen vapina on yleisimpiä neurologisia sairauksia. Siitä kärsii arviolta neljä prosenttia 40-vuotiaista, vanhemmista vielä useampi.

Vastaa

Post Navigation