Amfion pro musica classica

Kaija Saariaho ja Lisa Batiašvili Taideyliopiston kunniatohtoreiksi

Kaija Saariaho

Kaija Saariaho

 Lisa Batiashvili

Lisa Batiashvili

Taideyliopiston ensimmäinen yhteinen promootio eli yliopisto-opintojen juhlallinen päätös järjestetään Helsingissä 8.–10. 6. Tilaisuudessa promovoidaan Taideyliopiston akatemioista valmistuneita maistereita ja tohtoreita. Promootiossa vihitään myös 13 kunniatohtoria. Kunniatohtoriksi vihkiminen on korkein huomionosoitus, jonka yliopisto voi myöntää. Kunniatohtoreiksi vihitään säveltäjä Kaija Saariaho, näyttelijä Seela Sella ja ohjaaja Ralf Långbacka sekä kymmenen muuta taidealan vaikuttajaa.

Kaija Saariaho on Suomen tunnetuin nykysäveltäjä. Hän on säveltänyt oopperoita, teoksia sinfoniaorkestereille sekä vokaali- ja kamarimusiikkia. Saariaholle on vuosien kuluessa myönnetty lukuisia merkittäviä palkintoja ja tunnustuksia, tuoreimpana tämän vuoden helmikuussa myönnetty Frontiers of Knowledge, joka on yksi maailman tärkeimmistä musiikkipalkinnoista.

Kunniatohtoreiksi vihitään lisäksi kymmenen muuta taiteilijaa ja kulttuurivaikuttajaa. Muusikoita heistä ovat yhdysvaltalainen jazzpianisti Aaron Goldberg, georgialainen Suomessa usein vieraillut viulisti Lisa Batiašvili sekä englantilainen muusikko ja professori Derek Scott.

”Taideyliopiston ensimmäinen yhteinen promootio tekee kunniaa taiteelle ja sen tekijöille yli taidealarajojen. Kunniatohtorit edustavat alojensa edelläkävijöitä ja vaikuttajia Suomesta ja maailmalta. Yhdessä promovoitavien maisterien ja tohtorien kanssa he juhlistavat taiteen voimaa ja merkitystä tulevaisuuden rakentajana”, sanoo rehtori Jari Perkiömäki.

Yleisökin tervetullut juhlakulkueeseen

Yksi promootion näyttävimmistä tapahtumista on taiteen maistereiden, tohtoreiden, kunniatohtoreiden ja Taideyliopiston henkilökunnan yhteinen juhlakulkue läpi Helsingin ydinkeskustan lauantaina 9.6. klo 13.30 alkaen.

Juhlakulkueen aikana nähdään ohjelmalliset tervehdykset nykytaiteen museo Kiasman parvekkeelta sekä Kansallismuseon ja Eduskuntatalon portailla. Tervehdykset on toteutettu yhteistyössä tanssija ja koreografi Pia Lindyn ja opiskelijoista koostuvan työryhmän kanssa. Tervehdysten lisäksi kulkueen aikana nähdään Kuvataideakatemian opiskelijoiden videotaidetta Musiikkitalon mediaseinällä.

Yleisö on tervetullut seuraamaan kulkuetta. Kulkue lähtee liikkeelle Musiikkitalosta klo 13.30 kohti Temppeliaukion kirkkoa ja Taidehallia.

Vastaa

Post Navigation