Amfion pro musica classica

Juhlaviikoilla komea tarjonta klassista musiikkia

Ensi syksyn Helsingin Juhlaviikkojen ohjelma julkaistiin tänään. Festivaali järjestetään 17.8.-2.9. Klassisen musiikin ystäville on luvassa viljalti herkkupaloja barokista nykymusiikkiin ja cross overiin.

Osittain uutukaisen Musiikkitalon ansiosta luvassa on myös kaksi erityisen massiivista merkkitapausta. Kapellimestari Esa-Pekka Salosen, ohjaaja Peter Sellarsin ja videotaiteilija Bill Violan yhteisluomuksena syntynyt Tristan & Isolde kokoaa yhteen huippuesittäjistön ja avaa aivan uudenlaisen tavan kokea oopperaa, kun Violan näyttävät visualisaatiot levittäytyvät kaikkialle konserttisalin seinille. Isoldena laulaa Violeta Urmana, ja Ben Heppner laulaa alun perin Gary Lehmanille kaavaillun Tristanin roolin. Moderni Wagner-spektaakkeli kuuluu koko festivaalin tärkeimpiin tapahtumiin.

Huippuorkesterien vierailujen sarjaa Musiikkitalossa jatkaa Leipzigin Gewandhaus-orkesteri Riccardo Chaillyn johdolla. Orkesteri soittaa kahdessa konsertissa Mendelssohnia, Messiaenia ja Mahleria.

Kamarimusiikin saralla on luvassa kokonaisuus taiteidenvälisyyttä ja kiinnostavia yhteistyöprojekteja. Ranskalainen pianomaestro Pierre-Laurent Aimard kokeilee neljässä konsertissa musiikin mahdollisuuksia muun muassa yhdistämällä musiikin kuvataiteilija Norman Perrymanin taiteeseen ja sekoittelemalla montaasimaisesti teoksia keskenään. Hän esiintyy myös nuorten suomalaismuusikoiden kanssa.

Tähtitenori Topi Lehtipuu saa seurakseen monipuolisen ranskalaisen sopraanon Sandrine Piaun konsertissa, jossa barokkiooppera kohtaa Jukka Tiensuun musiikin. Suomalaista barokkiorkesteria johtaa Hannu Lintu. Taiteiden yönä Johanneksenkirkossa soivat Monteverdin Maria-vesperit. Helsingin Barokkiorkesteria ja Helsingin kamarikuoroa johtaa Concerto Italianon johtajana kunnostautunut Rinaldo Alessandrini.

Kantaesityksensä Juhlaviikoilla saavat sekä Pekka Jalkasen säveltämä monologiooppera, P. Mustapään runoon pohjautuva Dominus Krabbe että Uljas Pulkkisin Viisi naista kappelissa, joka tuo Lapin kamariorkesterin vierailulle Sellosaliin John Storgårdsin johdolla. Jalkasen monologin esittää kontratenori Teppo Lampela, ja konsertissa kuullaan myös Dowlandia ja Bachia. Pulkkisin esikoisoopperan viitenä naisena laulavat Hedvig Paulig, Eeva-Maria Kopp, Virpi Räisänen, Riikka Rantanen ja Eeva-Kaarina Vilke.

Juhlaviikot jatkaa viime vuonna suurta suosiota saavuttanutta Wunderkammer-klubi-iltaa. Tapani Rinne on kuratoinut Musiikkitalon pieniin saleihin levittäytyvän yllätyksellisen ohjelmiston.

Koko ohjelma täällä.  Juhlaviikkojen liput ovat nyt myynnissä.

Vastaa

Post Navigation