Amfion pro musica classica

Hiilikuidussa on potentiaalia

Sunnuntaisessa Barack Obaman virkaanastujaiskonsertissa Washington D.C.:ssä soittaneen Joint Service Orchestran koko jousisektio esiintyi hiilikuidusta valmistetuilla, käsintehdyillä soittimilla. Hiilikuituviulujen ja -sellojen pioneeri on yritys nimeltä Luis & Clark, jonka päämaja on Massachusettsin osavaltiossa. Yrityksen perustaja, Luis Leguia, on Pablo Casalsin oppilas ja teki 44 vuoden uran Bostonin sinfoniaorkesterin sellosektiossa.

Leguia sai kimmokkeen uudenlaisen instrumentin valmistamiseen ollessaan purjehtimassa lasikuituveneellään . Hän pani merkille, miten hyvin veneen runko välitti aaltojen ääniä. Ensimmäisen sellon hän rakensikin vuonna 1990 lasikuidusta, mutta siirtyi pian hiilikuituun. Nykyisellään viikottain valmistuu 12 soitinta, ja esimerkiksi sellon hinta on noin 5200 euroa.

Hiilikuituinen soitin on tietysti käyttökelpoinen esimerkiksi ulkoilmakonserteissa, joissa jousisoittajat ovat haluttomia esiintymään satoja vuosia vanhoilla arvosoittimillaan. Luis & Clarkin instrumentit ovat kuitenkin saaneet paljon parempiakin suosituksia: myös Yo-Yo Ma aikoo jättää Montagnana-sellonsa kotiin tiistaina esiintyessään samassa paikassa. René Morel, joka myy arvosoittimia New Yorkissa, on sanonut hiilikuitusoittimen kuulostavan Stradivariukselta niin paljon kuin on mahdollista olematta sellainen.

Lue lisää New York Timesista.

Comments are closed.

Post Navigation