Amfion pro musica classica

Ylikapellimestari Susanna Mälkin ensimmäinen HKO:n kausi hehkuu ranskalaisia sävyjä

Susanna Mälkki. Kuva (c) Simon Fowler

Susanna Mälkki. Kuva © Simon Fowler

Helsingin kaupunginorkesterin uuden ylikapellimestarin Susanna Mälkin ensimmäisellä konserttikaudella kuullaan runsaasti ranskalaista säveliä. Luvassa on niin Ravelin, Debussyn ja Berliozin kaltaisia klassikoita kuin oman aikamme musiikkiakin.

Mirga Grazinyte-Tyla. Kuva © Vern Evans

Mirga Gražinytė-Tyla. Kuva © Vern Evans

Syyskaudella 2016 orkesterin vieraiksi saapuvat mm. vastikään Birminghamin sinfoniaorkesterin ylikapellimestariksi nimitetty Mirga Gražinytė-Tyla, sellisti Steven Isserlis sekä pianistit Kirill Gerstein ja Jean-Efflam Bavouzet. Kevään 2017 taiteilijavieraita ovat mm. sopraano Dame Felicity Lott, pianisti Radu Lupu, sähkökitaristit Seth Josel ja Wiek Hijmans sekä kapellimestarit Osmo Vänskä ja Jukka-Pekka Saraste.

Tomas Nuñez-Garcés. Kuva ® Jaakko Paarvala

Tomas Nuñez-Garcés. Kuva ® Jaakko Paarvala

Kansainvälisten taiteilijavieraiden ohella orkesterin omat muusikot nousevat solisteina Musiikkitalon lavalle. Konserttimestari Pekka Kauppinen juhlii 25-vuotista uraansa HKO:ssa soittamalla Brahmsin viulukonserton, soolosellisti Tomas Nuñez-Garcés tulkitsee Kabalevskin toisen sellokonserton ja pasunisti Valtteri Malmivirta Jouni Kaipaisen hänelle omistaman konserton. Musica nova Helsinki -festivaalin ohjelmistoon kuuluvassa konsertissa alttoviulisti Atte Kilpeläinen soittaa Gérard Griseyn kulttiteoksen solistina.

Atte Kilpeläinen. Kuva © Noora Isoeskeli

Atte Kilpeläinen. Kuva ©
Noora Isoeskeli

Ohjelmistossa näkyvät ja kuuluvat myös erilaiset juhlavuodet ja merkkipäivät. Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Einar Englundin sekä Henri Dutilleux’n syntymästä ja venäläissäveltäjä Sofia Gubaidulina puolestaan viettää 85-vuotispäiväänsä. Itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kantaesitetään tilausteos säveltäjä Jukka Tiensuulta. Ensi vuonna muistetaan myös jazzlegenda Dizzy Gillespien satavuotissyntymäpäivää, kun saksofonisti Jukka Perko yhtyeineen yhdistää voimansa sinfoniaorkesterin kanssa.

Maria Ylipää. Kuva © D.R.

Maria Ylipää. Kuva © D.R.

Suositut konserttien HKO Screen -verkkolähetykset jatkuvat myös tulevalla konserttikaudella. Kaupunginorkesterin tuottamia suoria konserttilähetyksiä voi seurata Helsinki-kanavalla sekä YLE Klassisen verkkosivuilla. HKO Screen -sarjassa on kaikkiaan seitsemäntoista verkkolähetystä, mm. Helsinki-päivänä 12.6.2017 järjestettävä Kaikki laulavat -yhteislaulukonsertti, jossa juontajana ja laulattajana on näyttelijä Maria Ylipää. YLE Teema televisioi suorana lähetyksenä ylikapellimestari Susanna Mälkin kauden avajaiskonsertin 9.9.2016.

Koko ohjelmisto: www.helsinginkaupunginorkesteri.fi

Vastaa

Post Navigation