Amfion pro musica classica

Wagnerin suvun arkistot julki

Katharina Wagner. Kuva: DDT

Richard Wagnerin ja Bayreuthin oopperajuhlien mahdollisien natsiyhteyksien selvittämiseksi säveltäjän lapsenlapsenlapsi Katharina Wagner on ilmoittanut avaavansa suvun arkistot tutkijoille. Wagner, 31, on yhdessä sisarpuolensa Eva Wagner-Pasquierin kanssa johtanut Bayreuthin oopperajuhlia yhdeksän kuukauden ajan. Edellinen johtaja oli naisten isä Wolfgang Wagner, ja seuraajan valinta aiheutti perheessä kiistoja.

Katharina Wagner kertoo Die Welt -lehden haastattelussa pitävänsä velvollisuutenaan selvittää perinpohjaisesti asian, josta aiemmat sukupolvet ovat pääosin vaienneet. Asiasta kertoo myös Ylen uutiset. Adolf Hitler oli tunnetusti Wagnerin musiikin ihailija ja vieraili usein Bayreuthissa jo ennen nousuaan valtaan. Sittemmin hän oli tuttavallisissa väleissä Richard Wagnerin pojan Siegfriedin brittiläinen vaimon Winifredin kanssa ja myös rahoitti festivaalia kansliansa kautta.

Pelkästään Wagnerin musiikkia esittävät Bayreuthin juhlat perustettiin 133 vuotta sitten. Festivaaleilla on esiintynyt myös suomalaisia: tänä vuonna Tristan ja Isolde -oopperassa kuullaan Kurwenalin roolissa baritoni Jukka Rasilaista. 

Vastaa

Post Navigation