Amfion pro musica classica

Wagner-sopraano Violeta Urmana laulaa RSO:n kevätkauden päätöskonsertissa

ulmata d97553d5e2bed7328203cda484deb381

Radion sinfoniaorkesteri päättää kevätkautensa ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla 27.5. Musiikkitalossa. Päätöskonsertin ohjelmassa onBeethovenin Leonore II -alkusoitto, Berlioz’n Kleopatran kuolema sekäWagnerin Siegfried-idylli ja loppukohtaus oopperasta Jumaltentuho. Solistina laulaa Wagner-tulkinnoistaan tunnettu liettualainen sopraano Violeta Urmana. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Teemalla, Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Liettualainen sopraano Violeta Urmana on tunnettu dramaattisen saksalaisen ja italialaisen oopperaohjelmiston tulkkina. Hän teki läpimurtonsa Wagnerin Parsifalin Kundryn ja Verdin Don Carloksen prinsessa Ebolin rooleilla. Viime vuosina Urmana on laulanut mm. Verdin Aidaa, Puccinin Toscaa ja Wagnerin Isoldea sekä Sieglindea.

Violeta Urmana esiintyy säännöllisesti New Yorkin Metropolitanissa, Pariisin kansallisoopperassa, Wienin valtionoopperassa, Milanon La Scalassa ja Lontoon Covent Gardenissa. Hänen lied-ohjelmistossaan on mm. Mahlerin, Berlioz’n ja Richard Straussin teoksia. Urmanan tulevia esiintymisiä ovat Stravinskyn Oedipus Rex Aix-en-Provence -festivaalilla Esa-Pekka Salosen johdolla heinäkuussa sekä Verdin Aida syyskuussa Wienin valtionoopperassa.

Violeta Urmana on levyttänyt valtavan määrän oopperoita, kuten mm. Verdin Trubaduurin, Naamiohuvit, Aidan ja Don Carloksen sekä Wagnerin Parsifalin ja Mascagnin Calalleria Rusticanan. Lisäksi hän on taltioinut Mahlerin Das Lied von der Erden ja Rückert-laulut sekä tässä konsertissa kuultavan Berlioz’n Kleopatran kuoleman.

Violeta Urmanalle on myönnetty Wienin valtionoopperan kamarilaulajattaren arvonimi ja Commendatore dell’Ordine della Stella d’Italia -arvonimi Italiassa. Kotimaassaan Liettuassa hän on saanut Gediminaksen ritarikunnan korkeimman kunniamerkin. Lisäksi hänelle on myönnetty Lontoon Royal Philharmonic Societyn palkinto.

27.5. klo 19
PERJANTAISARJA 15

Hannu Lintu, kapellimestari
Violeta Urmana, sopraano
Ludwig van Beethoven: Leonore II, alkusoitto
Hector Berlioz: Kleopatran kuolema
Richard Wagner: Siegfied-idylli
Richard Wagner: ”Starke Scheite”, loppukohtaus oopperasta Götterdämmerung

Vastaa

Post Navigation