Amfion pro musica classica

Viulisti Petteri Iivoselle menestystä Kuningatar Elisabeth -kilpailussa

Kuopion viulukilpailun 2005 voittaja Petteri Iivonen saavutti semifinaalipaikan maailman suurimpiin kuuluvassa Kuningatar Elisabeth -kilpailussa Brysselissä. Kilpailu järjestetään vuorovuosina laulajille, pianisteille ja viulisteille. Lisäksi vuosittain kilpaillaan sävellyksestä, josta tulee seuraavan vuoden kilvan pakollinen teos.

Tämän kilpailun pääpalkintoon kuuluu ihan oikeasti 20000 euroa, konserttikiinnityksiä, sponsoroitu levysopimus sekä Nippon-säätiön omistaman Antonio Stradivarin rakentaman ”Huggins”-viulun käyttöoikeus kolmeksi vuodeksi. Hugginsia soittaa nyt Sergei Khachatrian, vuoden 2000 Sibelius-kilpailunkin voittaja. Myös Iivosella on käytössään hyvä viulu: Pohjola Pankin taidesäätiön omistama Ferdinandus Gagliano vuodelta 1767.

Suomalaisten kilpailumenestys alalla kuin alalla on lehtien kestoaiheita, mutta tällä kertaa Helsingin Sanomien uutisointi menee metsään: siinä raportoimisen aihe on Iivosen kyvyttömyys päästä finaaliin. Välierissä soittaminen on kuitenkin merkittävä saavutus sinänsä: ohjelmaan kuuluu jokin Mozartin konsertoista Wallonian kamariorkesterin kanssa sekä 40 minuutin vanhempaa ja uutta repertuaaria kattava resitaaliohjelma.

Monille soittajille kilpailuihin lähtemiseen on muitakin syitä kuin halu ponnahtaa suuren yleisön tietoisuuteen; intensiivisen valmistautumisen myötä muusikolla on mahdollisuus kilvoitella ennen muuta itsensä kanssa – tutustua omaan, persoonalliseen tapaansa tehdä musiikkia.

Vastaa

Post Navigation