Amfion pro musica classica

Violences pohtii väkivaltaa ja vallankäyttöä

violence_blobid1_1548924310377

Kansallisoopperan Alminsalissa esitettävä Violences tarjoaa musiikkiteatteri-illan (6.2., 8.2. ja 9.2.), jossa yhdistetään ensi kertaa kaksi rikasta teosta. Esitykset toteutetaan Musica nova Helsinki -festivaalin ja Kansallisoopperan yhteistyönä.

Violences yhdistää kaksi teosta: Hans Werner Henzen Katharina Blumin elokuvamusiikin ja Juha T. Koskisen monikielisen musiikkiteatteriteoksen Ophelia/Tiefseen, joka perustuu useaan Ofelia-tekstiin. Koskisen teos sai kantaesityksensä Pariisissa helmikuussa 2017 ja nyt se nähdään uudistettuna versiona Alminsalin näyttämöllä. Ohjaaja Aleksi Barrièren ja kapellimestari Clément Mao-Takacsin johtaman musiikkiteatteriryhmä La Chambre aux échosin esitys avaa uusia tapoja kertoa tarinoita, joista perinteisesti vaikenemme.

”On puistattavaa, miten Hamlet hyväksikäyttää Ofeliaa ja miten Shakespearen näytelmän henkilöt häntä kohtelevat. #MeToo tuli kantaesityksen jälkeen, ja nyt teos näyttäytyy vielä uudella tavalla”, säveltäjä Juha T. Koskinen pohtii. ”On kiinnostavaa, mitä näistä teksteistä syntyy kun niitä valotetaan eri kulmista. Esityksen videoelementit tuovat vielä oman tasonsa.”

Pääosissa ovat kaksi oman alansa virtuoosia, näyttelijä Thomas Kellner ja alttoviulisti Vladimir Percevic. Kansallisoopperan orkesteri toimii teoksen moniulotteisena äänimaisemana ja tragedian keskeisenä kuorona. Libretistinä ja ohjaajana teoksessa on suomalais-ranskalainen Aleksi Barrière.

Keskustelutilaisuus lauantaina 9.2. klo 14 Alminsalin lämpiössä: Ofeliasta Laura Palmeriin: naisen asema taiteessa

Hamletin rakastaja Ofelia näyttäytyy Violences-esityksessä rooleissa, joita hänelle on vuosisatojen mittaan kertynyt. Ofelia on toisinaan ollut tunteellinen ja passiivinen uhri, toisinaan hysteerinen koekaniini tai vallankumouksellinen sankaritar. Hän on yksi naismyyteistä, joiden kautta kulttuurimme käsittelee naisten statusta miesten yhä hallitsemassa maailmassa.
Paneelikeskustelussa eri alojen naistekijät tarttuvat näihin myytteihin ja pohtivat sitä, miten ne näkyvät nykypäivän naisen elämässä. Millaisia tarinoita on tärkeä tuoda esiin vuonna 2019 ja miten?

Mukana keskustelemassa:
Aina Bergroth, dramaturgi
Salla Hakanpää, sirkustaiteilija
Sofi Oksanen, kirjailija
Lotta Wennäkoski, säveltäjä

 

Vastaa

Post Navigation