Amfion pro musica classica

Viitasaaren Musiikin ajassa Hirvelän ja Hillin kantaesitykset

Musiikin ajan ohjelmistossa halutaan nostaa esille suomalaisia säveltäjiä ja kantaesityksiä tilataankin säännöllisesti, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. Musiikin ajan tilausteoksena kuullaan torstain 6.7. konsertissa Viitasaaren kirkossa Jouni Hirvelän Fracture Mechanics newyorkilaisen Talea Ensemblen esittämänä. Fracture mechanics eli murtumismekaniikka on fysiikan osa-alue, joka tutkii kiinteiden kappaleiden murtumista ja siihen liittyviä voimia ja ilmiöitä. Hirvelä kuvailee teostaan seuraavasti: “Rikkinäisten koneiden mekaaninen liikekieli ja niiden jollain tapaa inhimillinen ja koominenkin vinksahtaneisuus estettisenä kvaliteettina oli yksi teoksen lähtökohdista.” Lisäksi työhön on vaikuttanut tietoisuus jatkuvasti kasvavaan kulutukseen perustuvan elämäntapamme kestämättömyydestä.

Nuori säveltäjä Sebastian Hilli on viime aikoina saanut laajasti huomiota. Musiikin ajan ohjelmistossa on haluttu nostaa hänen teoksiaan esille kokonaisella konsertilla. Sebastian Hillin sävellyskonsertti kuullaan perjantaina 7.7. Viitasaaren kirkossa, esiintyjänä suomalainen Uusinta Ensemble. Konsertin huipentaa kamariyhtyeelle ja solistiselle klassiselle kitaralle sävelletty kantaesitys confluence/divergence, solistina kitaristi Petri Kumela. Sävellystyö oli Hillille poikkeuksellisen pitkä prosessi, jonka aikana hän opiskeli monia komplekseja ääniyhdistelmiä ja soittotekniikoita.

Musiikin aika polkaistaan käyntiin tiistaina 4.7. Talea Ensemblen Suomen ensivierailun myötä. Festivaalin avajaiskonsertissa yhtye esittää paljon huomiota herättäneen Steven Kazuo Takasugin heille säveltämän teoksen Sideshow. Teos on hybridi omasta ajastamme, spektaakkelinomainen performanssi, joka pohtii kuinka selvitä tämän päivän yhteiskunnassa.

Festivaalin säveltäjävieraaksi saapuu skotlantilaissyntyinen säveltäjä James Dillon. Dillonin musiikkia on kuultu harvoin Suomessa ja Musiikin aika tuokin yleisön kuultavaksi, miten hänen tyylinsä on vuosien saatossa saanut vivahteita ja näkökulmia maailman eri kulttuureista. Dillonin musiikkia esittää muun muassa pianisti Noriko Kawai sekä Talea Ensemble. Muita kansainvälisiä vierailevia ensemblejä ovat norjalainen POING -trio sekä ranskalainen Bozzini -kvartetti. Nykymusiikkia runsaasti esittävä ja levyttävä sopraano Juliet Fraser saapuu Viitasaarelle yhdessä pianisti Mark Knoopin kanssa.

Musiikin aika sai tänä vuonna kursseilleen ennätysmäärän hakemuksia. Kursseille valikoitui erittäin kovatasoinen ja kansainvälinen joukko nuoria muusikoita, kapellimestareita ja säveltäjiä. Susanna Mälkin kapellimestarikurssin yhtyeenä toimii International Ensemble Modern Academy, jota on vahvistettu sekä Ulysses-hankkeen muusikoilla että Sibelius-Akatemian opiskelijoilla. James Dillonin sävellyskurssin loppukonserteissa POING-trio, Bozzini-kvartetti ja Talea Ensemble kantaesittävät nuorten säveltäjien teoksia. Improvisaatiokurssia saapuu mentoroimaan säveltäjä Mark Applebaum, jonka TEDtalkseja on katsottu yli kaksi miljoonaa kertaa Youtubesta.

Osana festivaaliohjelmaa järjestetään kaksipäiväinen taide&autonomia -seminaari Viitasaarella 6.-7.7. Seminaarin ensimmäinen päivä on englanninkielinen ja puhujana kuullaan muun muassa Sir John Tusaa, joka on tunnettu BBC Worldin, Barbican Centren ja Clore Leadership Programmen johtajana. Toinen päivä on omistettu suomenkielisille näkemyksille ja omat puheenvuoronsa saapuvat antamaan Teemu Mäki, Sini Mononen sekä Pekka Toivanen. Seminaarit ovat osa Suomi100-ohjelmaa. Kumpanakin päivänä järjestetään ilmainen bussikuljetus välillä Jyväskylä-Viitasaari.

Musiikin aika järjestetään Viitasaarella 4.-9.7. Festivaalin koko ohjelma löytyy osoitteesta http://www.musiikinaika.org

Vastaa

Post Navigation