Amfion pro musica classica

Vänskän Bruckner puhuttaa

Osmo Vänskä johti Lontoon filharmonikkoja viime viikolla. Ohjelmassa oli Tsaikovskin viulukonsertto Janine Jansen solistina sekä Brucknerin neljäs sinfonia. Guardianin musiikkikriitikko antoi konsertille peräti neljä tähteä viidestä ja sivumennen huomautti Vänskän hitaista tempoista. Hämmennystä sen sijaan aiheutti silmittömän pettynyt yleisön edustaja, joka nousi ylös istuimeltaan, poistui katsomosta mielenosoituksellisesti ja päivitteli samalla kovaan ääneen ”terrible!, terrible!” ja huusi solvauksia.

Esityksen pilannut herra on nyt ilmoittautunut Norman LebrechtilleNorman Lebrecht, tunnetulle musiikkitoimittaja-blogistille. Hän kertoo protestoineensa Vänskän hitaita tempoja vastaan ja koettaneensa nostattaa kapinaa myös muissa kuuntelijoissa siinä kuitenkaan onnistumatta. Huomiota herättävällä käytöksellään hän haluaa herättää kysymyksen liian kohteliaasta konserttikulttuurista ja yleisöstä, joka hyväksyy esityksen sellaisenaan. Myös hampaaton kriittikko saa kuulla kunniansa. Tapaus on herättänyt Lontoolaisyleisössä kuohuntaa.
Keskustelu jatkuu kiivaana Lebrechtin blogissa, moni on protestoijaa vastaan siitä huolimatta, että Vänskän tulkinta tosiaan oli eriskummallinen. Jotkut taas toivovat perinteistä buuauskulttuuria takaisin.

Mitä mieltä Amfionin lukijat ovat?

Vastaa

Post Navigation