Amfion pro musica classica

Uusi Babylon -mykkäelokuvan tarinaa siivittää Shostakovitshin omana aikanaan skandaalin aiheuttanut musiikki

Kuva © ZDF / ARTE

Kuva © ZDF / ARTE

Radion sinfoniaorkesterin elokuvakonsertissa Musiikkitalossa 25.11. nähdään venäläisen mykkäelokuvan klassikko Uusi Babylon vuodelta 1929. Ohjauksen ja käsikirjoituksen tekivät aikansa nuoret avangardistit Grigori Kozintsev ja Leonid Trauberg ja musiikin sävelsi Dmitri Shostakovitsh. RSO:a konsertissa johtaa vaikuttavan uran elokuvamusiikin parissa tehnyt Frank Strobel. Ennen konserttia -tilaisuudessa tuottaja Kati Sinisalo haastattelee kapellimestari Strobelia päälämpiössä klo 18.

Elokuvassa Uusi Babylon eletään vuotta 1871 Pariisissa. Ranska on hävinnyt sodan Saksalle ja Pariisia uhkaa saksalaisten miehitys. Kaupungin suojelemiseksi muodostetaan vallankumoushallitus, Pariisin kommuuni, joka taistelee niin saksalaisia kuin Ranskan hallituksenkin joukkoja vastaan. Myllerryksen keskellä sodan vastakkaisilla puolilla Uusi Babylon -tavaratalon myyjätär Louise ja hallituksen joukkojen sotilas Jean rakastuvat.

Sorrettujen työläisten ja rappeutuneen porvariston vastakkainasettelun, kaupungin piirityksen ja nuoren rakkauden tarinaa siivittää Dmitri Shostakovitshin oivaltava musiikki. Säveltäjä oli työtilauksen saadessaan vasta 22-vuotias, mutta ehtinyt jo nousta ensimmäisellä sinfoniallaan nuoren neuvostovaltion lupaavimmaksi uudeksi säveltäjäksi.

Kozintsev ja Trauberg olivat innoissaan musiikista, mutta yleisön parissa se aiheutti skandaalin ja sitä soitettiin vain muutamassa elokuvan esityksessä. Kateissa pitkään ollut partituuri on nyttemmin löydetty ja kunnostettu esityskelpoiseksi. Uusi Babylon merkitsi avausta Shostakovitshin reilusti yli 30 teoksen laajuiseksi kasvaneeseen elokuvamusiikkien sarjaan. Se valmistui aikana, jolloin Shostakovitsh ei ollut vielä ehtinyt törmätä esteettisten sensorien vastarintaan, ja se edustaa hänen elokuvamusiikkiaan aidoimmillaan ja parhaimmillaan.

Kapellimestari Frank Strobel on tehnyt vaikuttavan uran elokuvamusiikin parissa. Orkesterin johtajana työskentelyn lisäksi hän on kokenut sovittaja, tuottaja ja levytysten tekijä. Strobel on muokannut ja johtanut musiikkia mykkäelokuvien klassikoihin. Lisäksi hän on erikoistunut uusien partituurien sovittamiseen ja esittämiseen.

25.11. klo 19
Perjantaisarja 6

The New Babylon
Frank Strobel, kapellimestari
Dmitri Shostakovitsh, musiikki
Grigori Kozinsev & Leonid Traunberg, ohjaus

Ennen konserttia klo 18, päälämpiö: The New Babylon
Producer Kati Sinisalo interviews conductor Frank Strobel. Tilaisuus on englanninkielinen.

Vastaa

Post Navigation