Amfion pro musica classica

Urkuyö ja Aarian 31. kesässä legendoja ja tulevaisuuden tähtiä

header1-300x200

Urkuyö ja Aaria -festivaali tarjoaa tänä kesänä 13 tunnelmallista kesäyön konserttia 2.6.–25.8.2016 täynnä mielenkiintoisia esiintyjiä ja monipuolista musiikkiohjelmaa. Esiintyjinä nähdään suomalaisia ja kansainvälisiä tähtiä, muun muassa baritonilegenda Jorma Hynninen, tämän hetken puhutuin baritoni Waltteri Torikka, mezzosopraano Monica Groop, korealaissyntyinen sopraano Yeree Suh, tenori Tuomas Katajala, Lappeenrannan laulukilpailujen voittajat Suvi Väyrynen ja Kristian Lindroos, Tapiola Sinfonietta, Suomen Kansallisoopperan orkesteri solisteineen ja Suomalainen barokkiorkesteri, pianistit Paavali Jumppanen ja Ilmo Ranta sekä urkurit Ilpo Laspas ja Andreas Liebig. Ohjelmassa kuullaan muun muassa Brahmsin, Schumannin, Schubertin, Sibeliuksen ja Merikannon laulumusiikkia, Bachin kantaatteja ja urkumusiikkia, Haydnin ja Brahmsin orkesterimusiikkia, Rautavaaran vaskimusiikkia, Byrdin renessanssimusiikkia ja kansanmusiikkia.   

Tähdet, tähdet

Urkuyö ja Aarian koko kesän mittaisen konserttisarjan avaavat Espoon oma huippuorkesteri Tapiola Sinfonietta ja yksi tämän hetken puhutuimmista laulajista, Tähdet, tähdet -ohjelmasta tuttu baritoni Waltteri Torikka. Avajaiskonsertissa 2.6. Torikka laulaa Tapiola Sinfoniettan solistina Franz Schubertinyksinlauluja. Nuoren virolaiskapellimestari Risto Joostin johtama orkesteri tarjoilee varmaa osaamistaan myös Joseph Haydnin ensimmäinen ja viimeinen sinfonian parissa.

Festivaalin päätöskonserttiin Suomalaisen barokkiorkesterin solistiksi ensimmäistä kertaa Suomeen saapuu maailmankuulu korealaissyntyinen sopraanoYeree Suh, joka tunnetaan niin barokkimusiikin kuin uuden musiikin ilmaisuvoimaisena tulkitsijana. Konsertin ohjelmassa Antonio Vivaldin kantaattiAll’ombra di sospetto ja J.S. Bachin kantaatti Non sa che sia dolore saavat seurakseen G.F. Händelin ja E.F. dall’Abacon värikästä orkesterimusiikkia.

Legenda ja tulevaisuuden tähtiä

Taiteellinen johtaja Hannu Norjanen on kutsunut festivaalille jälleen monipuolisen ja tasokkaan esiintyjäjoukon. Festivaalikesä on Norjasen viimeinen Urkuyö ja Aarian taiteellisena johtajana. Uudeksi taiteelliseksi johtajaksi valittu seuraaja julkistetaan myöhemmin tänä vuonna.

Baritonilegenda Jorma Hynnisen vaikuttavia tulkintoja kuullaan festivaalilla jo 11. kerran. Yhdessä ikäpolvensa menestyneimpiin suomalaispianisteihin kuuluvan Paavali Jumppasen kanssa he esittävät 7.7. muun muassa Johannes Brahmsin laulusarjan Vier ernste Gesänge ja Yrjö Kilpisen Lakeus-sarjan.Monipuolinen pianotaitelija istahtaa konsertissa myös urkurin penkille soittaen J.S. Bachin Passacaglia ja fuuga c-mollin sekä kaksi Brahmsin koraalipreludia.

Suomen eturivin taiteilijoista festivaalilla esiintyvät myös mezzosopraano Monica Groop, pianisti Ilmo Ranta ja urkuri Tapio Tiitu 16.6., tenori Tuomas Katajala, urkuri Ilpo Laspas ja pianisti Maija Weitz 18.8. sekä kansanmusiikkimestarit Maria Kalaniemi (harmonikka), Senni Valtonen (kantele) jaTimo Alakotila (piano, harmooni) 28.7.

Festivaalilla esiintyy lisäksi nuoria lahjakkaita tulevaisuuden tähtiä. Vuoden 2016 Lappeenrannan laulukilpailun karismaattiset voittajat, sopraano Suvi Väyrynen ja baritoni Kristian Lindroos konsertoivat 30.6. yhdessä pianisti Tuula Hällströmin ja urkuri Pauliina Hyryn kanssa. Ensimmäisen Helsinki Lied -kilpailun voittajaa, sopraano Aurora Marthensia kuullaan tämän vuoden juhannusiltamissa.

Synkistä varjoista paratiisiin

Vanhan musiikin osaamista festivaalilla edustavat muun muassa kansainvälisesti tunnustettu ensemble Prattica Terza (Pietari), solisteinaan mezzosopraanoSabine Kaipainen ja Tuomas Kaipainen (barokkifagotti) ja gambayhtye The Jaye Consort Helsinki solistinaan mezzosopraano Debi Wong. Konserteissa kuullaan Bachin kantaatteja, Vivaldin fagottikonsertto sekä renessanssiajan musiikkia William Byrdiltä.

Kesäkuun alussa järjestettävän VocalEspoo -festivaalin kanssa yhteistyössä toteutettava konsertti In Paradisum tarjoaa kesään hartaita tunnelmia. Taiteellisen johtajan Hannu Norjasen johtamassa konsertissa 9.6. kuullaan Gabriel Faurén ja Maurice Duruflén Requiemit. Kamarikuoro Kampin Laulun, E-ensemblen ja VocalEspoon kuoroteoskuorokurssilaisten solisteina laulavat sopraano Hedvig Paulig ja baritoni Elja Puukko. Duruflén Requiem kuullaan konsertissa urkusäestyksellisenä versiona. Konsertti pidetään poikkeuksellisesti Tapiolan kirkossa ja se alkaa klo 21.00.

Oopperaa ja arvosoittimia

Suomen Kansallisoopperan orkesteri solisteineen vierailee Espoossa 4.8. mukanaan oopperan käyttöön luovutetut arvosoittimet. Soolosellisti Jussi Vähälän soittama Tononi-sello ja konserttimestari Jukka Merjasen soittama Guarnieri-viulu pääsevät oikeuksiinsa Johannes Brahmsin Kaksoiskonsertossa viululle ja sellolle op. 102 kapellimestari Eugene Tziganen johdolla. Konserttoon johdattelevat W.A. Mozartin Sinfonia nro 32 ja sopraanoAnna-Kristiina Kaappolan ja tenori Jyrki Anttilan laulamat aariat oopperasta Zaïde ja oopperasta Taika-ampuja.

Lisäksi festivaalilla vierailee Kaartin soittokunnan vaskiyhtye Ville Paakkunaisen johdolla ja saksalainen urkuri Andreas Liebig. Heidän konserttinsa ohjelmassa 11.8. on Einojuhani Rautavaaran Requiem in our time vaskille ja lyömäsoittimille sekä Usko Meriläisen, J.S. Bachin ja Max Regerinmusiikkia.

Ilmaisohjelmaa aivoseminaarista monikulttuuriseen juhannusiltamiin

Festivaalin aloittaa toisen kerran yhteistyössä Suomen Aivosäätiön kanssa järjestettävä yleisöseminaari. 30. juhlafestivaalilla 2015 ensimmäisen kerran toteutettu seminaari musiikin merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille sai suuren suosion ja ajankohtaisen sekä tärkeän aiheen esiintuomista haluttiin jatkaa. Tänä vuonna neurologian professori Seppo Soinila avaa uusimpia aivotutkimuksen tuloksia ja kertoo musiikin merkityksestä aivojen terveydelle.  Tilaisuus pidetään Leppävaaran Sellosalissa 1.6. klo 18.00 ja siihen on vapaa pääsy.

Perinteiset juhannusiltamat järjestetään tänä vuonna 23.6. teemalla Kansanmusiikkia muilta mailta. Suomalaisen kansanmusiikin lisäksi tullaan kuulemaan musiikkia ja muusikoita muista kulttuureista. Yleisö pääsee myös tänä vuonna laulamaan yhteislauluja. Ennen konsertteja yleisö saa tavata taiteilijoita, kuulla konserttien ohjelmista sekä tutustua Espoon tuomiokirkon urkuihin.

31. Urkuyö ja Aaria -festivaalin konsertit Espoon tuomiokirkossa torstaisin 2.6.–25.8.2016 klo 22.00, paitsi 23.6. ja 4.8. klo 21.00 ja 9.6. Tapiolan kirkossa klo 21.00.

Ohjelmat ja muut tarkemmat tiedot löytyvät festivaalin kotisivuilta http://urkuyofestival.fi/category/ohjelma/

Vastaa

Post Navigation