Amfion pro musica classica

Trubaduuri luo ristiriidan musiikin kauneuden ja sodan välille

Kuva: Suomen kansallisooppera

Kuva: Suomen kansallisooppera

Trubaduurin ensi-ilta Kansallisoopperassa on 23.3.2018. Ohjaaja Joan Anton Rechi tuo esiin ristiriidan musiikin kauneuden ja väkivaltaisten sotakuvien välillä luoden uuden näkökulman Verdin klassikkoteokseen.

Trubaduuri kertoo tarinan erilleen joutuneista, vihollisiksi ajautuneista veljeksistä sisällissodan keskellä sekä kansakunnan jakautumisen tuhoisuudesta. Oopperan tarinaa on pidetty epätodennäköisenä, mutta ohjaaja Joan Anton Rechi haastaa katsojan pohtimaan: ”Eivätkös sodat sitä olekin? Ne ovat täynnä tilanteita, jotka tuntuvat uskomattomilta, mutta epätoivoisessa kamppailussa eloonjäämisestä niistä tulee todellisia.”

Rechi tuo näyttämölle mukaan espanjalaistaiteilija Francisco de Goyan, joka kuvasi juuri Trubaduurin tapahtumapaikoilla käytyä raakaa sotaa etsaussarjassaan Sodan kauhuja. ”Haluan muuttaa oopperatalon maalarin jättimäiseksi kankaaksi”, kuvaa ohjaaja Goyan teosten projisointeja. ”Goya on kuin kertoja, trubaduuri, joka siveltimellään kertoo rakkauden, koston, sodan ja kuoleman tragediasta – siitä tuhosta, jonka sota aiheuttaa.”

Teos on Gran Teatre del Liceun ja Ovideon Teatro Campoamorin yhteistuotanto ja se sai ensi-iltansa Barcelonassa heinäkuussa 2017. Joan Anton Rechi on ohjauksen ohella luonut lavastuskonseptin, puvustuksesta vastaa Mercè Paloma ja valaistuksesta Albert Faura. Leonoran roolin Kansallisoopperassa tulkitsee venäläissopraano Elena Stikhina, joka on viime vuosina palkittu lukuisissa kilpailuissa, mm. kansainvälisen Operalia-kilpailun yleisön suosikkina sekä CulturArte-erikoispalkinnolla vuonna 2016 ja kansainvälisen Competizione dell’Opera -kilpailun ensimmäisellä palkinnolla vuonna 2014. Muissa Trubaduurin rooleissa nähdään mm. Jana SýkorováClaudio Otelli ja Mika Pohjonen. Teoksen johtaa Patrick Fournillier.

Vastaa

Post Navigation