Amfion pro musica classica

Tiedote: Kesäöiden taikaa Tapiola Sinfoniettan kauden avauskonsertissa

kuva (c) Heikki Tuuli

kuva (c) Heikki Tuuli

kuva (c) Marco Borggreve

kuva (c) Marco Borggreve

Tapiola Sinfoniettan syyskauden avauskonsertti 4.9. vie kesäisin tunnelmiin. Ohjelmassa on Mendelssohnin satumainen Kesäyön unelma -alkusoitto sekä Berlioz´n laulusarja Kesäöitä, jonka solistina vierailee sopraano Soile Isokoski. Lisäksi konsertissa kuullaan Gounod’n toinen sinfonia. Orkesteria johtaa kapellimestari Olari Elts.

Viron tunnetuimpiin kapellimestareihin lukeutuvalla Olari Eltsillä on läheiset suhteet synnyinmaansa säveltäjiin Arvo Pärtiin ja Erkki-Sven Tüüriin, mutta yhtälailla Elts johtaa perinteistä ohjelmistoa ja  oopperaesityksiä. Elts vierailee säännöllisesti useiden merkittävien orkestereiden johtajana niin Euroopassa, Aasiassa kuin Australiassa, ja tällä hetkellä hän työskentelee myös Viron kansallisen sinfoniaorkesterin päävierailijana.

Maailman kuuluisimmilla ooppera- ja konserttilavoilla esiintyvä Soile Isokoski on aikamme kysytyimpiä sopraanoja. Isokoski tekee yhteistyötä useiden merkittävien kapellimestareiden kanssa, heidän joukossaan Esa-Pekka Salonen, Sir Colin Davis, Riccardo Muti, Claudio Abbado, Sir Simon Rattle, Valeri Gergiev ja Zubin Mehta. Menestyksekkään kansainvälisen solistiuransa ohella Isokoski hoitaa opetustehtäviä ja toimii useiden laulukilpailujen tuomaristossa.

Konsertin avausnumerona kuultava Felix Mendelssohnin Kesäyön unelma -alkusoitto op. 21 (1826) on hänen varhaisimpia mestariteoksiaan, jonka säveltäessään hän oli vasta 17-vuotias. Vajaat parikymmentä vuotta myöhemmin Mendelssohnilta tilattiin näyttämömusiikki Shakespearen tekstiin pohjautuvaan Kesäyön unelmaan, johon Mendelssohn kytki aiemmin säveltämänsä alkusoiton. Teoksen taianomainen herkkyys herättää eloon Shakespearen näytelmän satumaailman.

Hector Berlioz´n kuudesta laulusta koostuva orkesterilaulusarja Nuits d’Été (Kesäöitä) on kirjoitettu Theophile Gautier’n runoihin. Ensimmäinen versio sarjasta julkaistiin 1841, mutta lopullisen muotonsa se sai vasta vuonna 1856.  Sarja koostuu kuudesta keskenään hyvin erilaisesta laulusta. Sarjan avaa rytmisesti ja melodisesti oikukas Villanelle, jota seuraavat Ruusun henki, Laguuneilla, Ero, Hautausmaalla sekä Tuntematon saari. Kuten kaikessa muussakin musiikissaan, myös Kesäöissä Berlioz rakentaa ilmaisunsa suurille dramaattisille tehoille.

Charles Gounod´n sinfonia nro 2 Es-duuri valmistui 1855, ja seuraavien vuosien aikana hän sävelsi tunnetuimman teoksensa, Faust-oopperan.  Gounod’n sinfoniat ovat hengeltään klassisia ja elegansseja. Toisessa sinfoniassa ilmaisu on lähellä Beethovenia, mikä tulee esiin erityisesti ensimmäisessä osassa.

Pe 4.9.2015 klo 19, Espoon kulttuurikeskus, Tapiolasali
KESÄYÖT
Tapiola Sinfonietta

Olari Elts, kapellimestari
Soile Isokoski, sopraano

Mendelssohn: Kesäyön unelma -alkusoitto
Berlioz: Kesäöitä
Gounod: Sinfonia nro 2

Avoin kenraaliharjoitus Tapiolasalissa pe 4.9. klo 10.00-11.20. Vapaa pääsy.

www.tapiolasinfonietta.fi

Vastaa

Post Navigation