Amfion pro musica classica

Telemannin ooppera Pimpinone Sellosalissa

Laura Pyrrö (kuva: Milla Tommila)

Laura Pyrrö (kuva: Milla Tommila)

HUIKENTELEVAINEN PIIKATYTTÖ

Georg Philipp Telemannin (1861–1767) ooppera Pimpinone on hersyvän hauska tarina himosta, hyväksikäytöstä ja hyväuskoisuudesta: mitä kaikkea vaaditaan, että huikentelevainen piikatyttö saa rikkaan vanhaherran narutettua kanssaan naimisiin? Kun ovela Vespetta on saavuttanut päämääränsä ja avioliitto saavuttanut lainvoiman, neitosesta sukeutuukin kaikkea muuta kuin kiltti ja kuuliainen vaimo.

Pimpinone sai ensi-iltansa Hampurissa syksyllä 1725. Teosta esitettiin koomisena intermezzona vakavampien oopperoiden väliaikanumerona; aina yksi näytös per väliaika. Suomessa Pimpinonea on aiemmin esitetty mm. Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Suomen Kansallisoopperassa 1990-luvulla.

Ohjaaja Ville Saukkosen toteutuksessa teos on kulkenut työryhmän keskuudessa nimellä “burleskibarokkiooppera”, mikä on innoittanut myös visuaalisesta ilmeestä vastaavaa Tyra Thermania kehittämään räiskyvän värikkään, sarjakuvamaisen ylöspanon. Lavalla ovat upeaääninen, Tähdet, tähdet -ohjelmastakin tuttu sopraano Laura Pyrrö ja Euroopan oopperalavoja kiertänyt bassobaritoni Jouni Kokora. Pianistina on Tiina Korhonen.


Sopraano Laura Pyrrön syksy on täynnä matkantäyteistä elämää. Freelancer-oopperalaulajattaren arki on vaihtelevaa. ”Toisinaan menen vain paikalle ja laulan, kun muut asiat hoidetaan puolestani valmiiksi. Välillä taas hoidan itse kaikkea roudauksesta maskeeraukseen.” Matkustuskilometrejä kertyy, kun syksyn aikana esityksiä on mm. Rovaniemellä, Torniossa, Turussa ja Espoossa. Kun työajat ovat epäsäännölliset ja työhön kuuluu paljon matkustamista, on omasta hyvinvoinnista huolehtiminen tärkeää – etenkin kun oma kroppa toimii työvälineenä. ”Pimpinonen ohjaus on hyvin fyysinen, ja se ei onnistuisi ilman hyvää peruskuntoa. Liikun paljon ja yritän muutenkin elää melko terveellisesti. Jumppaan kotona, poljen stepperiä, käyn hot joogassa ja juoksen. Hyvää treeniä on muuten myös Pimpinone-lavasteiden roudaaminen: niitä säilytetään asuintaloni vintillä kuudennessa kerroksessa, jonne ei tietenkään ole hissiä. Jokusen kerran olen yksin kantanut kaiken sermejä myöten ylös varastoon, ja voin sanoa, että käy kyllä ihan työstä.”

Talvipakkasia ja pimeneviä iltoja Pyrrö pakenee etelän lämpöön. ”Ihan itkua tihrustaen odotan talvea, pakkasia ja liukkaita, jolloin täytyy kai laittaa lenkkarit telakalle. Onneksi lähden vuodenvaihteessa muutamaksi viikoksi tropiikkiin, jolloin voisin yrittää taas päästä juoksuvauhtiin. Tai sitten vaan löhöillä rantatuolissa”, sopraano naurahtaa.

To 19.11. klo 19
Su 22.11. klo 15
PIMPINONE
Esityskieli suomi.
Kesto 1 h, ei väliaikaa.

Vastaa

Post Navigation