Amfion pro musica classica

Tampereen Sävel 2007 -kuorokatselmus 9.-10.6.2007

Olin viikonloppuna sattumoisin seuraamassa Tampereen Sävel -kuorokatselmusta. Katselmus on kansainvälinen amatöörikuorojen katselmus, jossa arvovaltainen kansainvälinen jury myöntää kuoroille diplomeita kultaisin, hopeisin tai pronssisin leimoin varusteltuina. Sunnuntaina kuulin katselmuksen loppukonsertin, johon jury oli valinnut ymmärtääkseni parhaiksi katsomiaan esityksiä.

Lauantai-iltana samalla festivaalilla esiintyi BBC Singers, joka on BBC:n ylläpitämä täysipäivänen ammattikuoro. Suomessa joku tuli maininneeksi Radion kamarikuoron lakkauttamisen yhteydessä, että hyvät amatöörikuorot voivat rikastaa kuoromusiikin kenttää ja osin korvatakin ammattikuoron.

Tämän katselmuksen loppukonsertin valossa asia näyttää päinvastaiselta. Kaikki kunnia taitavalle Rajattomalle, mutta matkijoita tuntuu riittävän ja sen kaltaisella popahtavalla kuoromusiikilla menee hyvin. Rytmimusiikille tai kansanmusiikille perustuvaa musiikkia oli paljon, kaikki muu kuoromusiikki käytännössä loisti poissaolollaan lukuun ottamatta paria poikkeusta. Musiikin monimuotoisuudesta puhutaan koko ajan, mutta erilaisuutta edusti tällä kertaa samuus, kuten voi todeta konsertin kuuluttajan juonnosta, jota tässä vapaasti mukaelen: ”Kuoromusiikin ei tarvitse aina olla tylsää ja mustavalkoista (sic!), vaan se voi olla myös tätä:” Ja sitten lavalle saapui ruotsalainen kuoro esittämään pop-kappaleen Aquarius Rajattomien ja muiden vastaavien yhtyeiden tyyliin. Vaikkakin kivasti, mutta takuulla tutusti ja turvallisesti.

Tapahtumassa oli paljon taitavia kaikenikäisiä amatöörilaulajia, joten kuoroinstrumentin käytön ja musiikillisen näkemyksen ei tarvitsisi jäädä kapealle sektorille. Lähinnä noloa vaivautumista aiheuttavat koreografiat eivät paranna vaikutelmaa. Lapsi- ja nuorisokuorot ovat eri asia, mutta ei lukiolaisvaiheeseen tarvitsisi jämähtää. Ei minusta lukiossa niin kivaa ollut, että haluaisin vieläkin, saati sitten yli kuusikymppisenä sillä fiilistellä. Mielikuvitusta ja uskallusta peliin, amatöörikuoroissa voi olla hämmästyttävää potentiaalia taiteellisesti mielenkiintoiseen ilmaisuun. Ei nuorienkaan ihmisten saati sitten varttuneempien kanssa tarvitse olla tekopirteänä kuin koulun kevätjuhlassa, vastuu on kuoronjohtajilla.

Tätä vasten BBC Singersin esitys, vaikkakin brittiläiseen tapaan hyvinkäyttäytyvällä ohjelmistolla, oli ilahduttavaa kuultavaa hölmösti kosiskelevaa ylimääräistä numeroa lukuun ottamatta. Jossakin päin maailmaa ammattimaista kuorolaulamista arvostetaan niin paljon että katsotaan tarpeelliseksi ylläpitää ammattilaulajien ammattikuoroa!

Comments are closed.

Post Navigation