Amfion pro musica classica

Suuria kantaesityksiä ja kolme Verdin mestariteosta Kansallisoopperan kaudella 2017–2018

Marjukka Tepponen Waltteri Torikka Erica Back Jussi Myllys. Kuva © Elina Simonen

Marjukka Tepponen, Waltteri Torikka, Erica Back, Jussi Myllys Mozartin Cosi fan tuttessa 14.4.. Kuva © Elina Simonen

Kansallisoopperan tuleva kausi elokuusta 2017 toukokuuhun 2018 on julkistettu oopperabaletti.fi-verkkopalvelussa. Syksyn käynnistää uusi suomalainen oopperateos, Sebastian Fagerlundin Höstsonaten – Syyssonaatti, joka pohjautuu Ingmar Bergmanin elokuvaan. Päärooli on kirjoitettu mezzosopraanotähti Anne Sofie von Otterille. On aika paljastaa salaisuudet – ensi näytäntövuoden ohjelmistossa käsitellään syviä muistoja ja tukahdutettuja tunteita.

Höstsonaten – Syyssonaatti kantaesitetään 8.9.2017. ”Kansallisoopperan minulta tilaama ooppera on monitasoinen ja vahva ihmissuhdedraama. Sen päähenkilöt kohtaavat yön pimeinä tunteina ja joutuvat punnitsemaan valintojaan ja niiden seurauksia”, kertoo kansainvälisessä nosteessa oleva säveltäjä Sebastian Fagerlund oopperan teemasta. Libreton on kirjoittanut Gunilla Hemming. Uutuusteoksen ohjaa ranskalainen Stéphane Braunschweig ja esitykset johtaa John Storgårds, joka palaa Kansallisoopperan orkesterin eteen peräti 11 vuoden tauon jälkeen. Mezzosopraano Anne Sofie von Otterin rooli Charlotte Andergastina on maailmantähden ensimmäinen oopperarooli Kansallisoopperan näyttämöllä. Muissa rooleissa nähdään Erika Sunnegårdh, Helena Juntunen, Tommi Hakala ja Nicholas Söderlund.

Uutuuksia oopperaohjelmistossa ovat myös Puccinin Madama Butterfly 26.1.2018 Yoshi Oïdan ohjaamana sekä uusi Verdin Trubaduuri23.3.2018. Göteborgin oopperassa aiemmin nähdyn Madama Butterflyn johtavat Pietari Inkinen ja Paul Mägi, nimiroolissa vuorottelevat korealaissopraanot Hye Won Nam ja Karah Son. Japanilainen pitkän linjan näyttelijä ja teatteri- ja oopperaohjaaja Yoshi Oïda kertoo omakohtaisesta suhteestaan Madama Butterflyhin täällä. Samalta sivulta löydät myös Göteborgin oopperan trailerin. Trubaduurin ohjaaja ja muu taiteellinen työryhmä julkistetaan myöhemmin.

Lapsiperheille on luvassa myös toinen kantaesitys: Kirmo Lintisen Suomen juhlavuoden kunniaksi säveltämä Koodi ilolle Minna Lindgrenin tekstiin (28.9.). Koodi ilolle kuullaan nyt neljättä kertaa järjestettävässä Mestarien messissä -konsertissa, jossa Kansallisoopperan orkesterin mukaan kutsutaan joukko pääkaupunkiseudun musiikkiopistolaisia kokemaan nuorten ja ammattimuusikoiden yhteissoiton kaikkia rikastuttava vaikutus. Mestarien messissä – Koodi ilolle -konsertin johtaa Atso Almila.

Uusi Trubaduuri saa rinnalleen kaksi muuta vahvaa Verdin oopperaa, kun Rigoletto (22.9.) ja La Traviata (20.12.) palaavat ohjelmistoon. Rigolettossa vierailee mm. sopraano Irina Dubrovskaya ja tenori Rame Lahaj. Violettan roolin La Traviatassa laulaa Marie Fajtová, Alfredona vierailee nuori tenorilupaus Markus Nykänen. Oopperaohjelmistossa nähdään myös Ovela kettu (14.10.), Taikahuilu (17.11.), Parsifal (16.5.2018) sekä Mozartin parisuhdeilottelu Così fan tutte (14.4.), jonka päärooleissa sädehtivät nuoret suomalaiset oopperatähdet: Marjukka Tepponen, Erica Back, Suvi Väyrynen, Jussi Myllys, Waltteri Torikka ja Nicholas Söderlund.

Ohjelmistoon palaavat myös Jorma Elon baletti Kesäyön unelma (6.10.), joulunajan klassikko Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas (1.12.) ja yleisön ikisuosikki Don Quijote (24.3.2018).

Konserttivuodessa Esa-Pekka Salosen sellokonsertto ja moniääninen laulajailmiö Measha

Oopperalla otetaan varaslähtö Helsingin juhlaviikoille 11.8. Kansallisoopperan taiteellinen partneri Esa-Pekka Salonen johtaa Juhlaviikkojen ja Oopperan yhteiskonsertissa oman sellokonserttonsa Suomen ensiesityksen, solistina Nicolas Altstaedt. Konsertissa kuullaan myös mm. orkesteriversio Igor Stravinskyn Perséphonesta, solistina brittitenori Andrew Staples ja kertojana ranskalaisnäyttelijä Pauline Cheviller.

Suomen 100-vuotisjuhlavuosi huipentuu näyttävään Suomi juhlii! 100 vuotta mollia ja duuria -konserttiin 5. ja 6.12. Visualisoidussa konsertissa Suuren kuorogaalan ja yleisöhitti CircOperan ohjaaja Jere Erkkilä kuvittaa rakkaita ja koskettavia suomalaissäveliä lämmöllä ja pilke silmässä. Pietari Inkisen johtamassa juhlahetkessä laulavat mm. Camilla Nylund, Tommi Hakala ja Mika Pohjonen. Mukana ovat myös Oopperan kuoro, lapsikuoro ja orkesteri sekä Kansallisbaletin ja balettioppilaitoksen tanssijoita.

Toronton olympialaisten avajaisnumeron jälkeen ilmiöksi maailmalla noussut kanadalaissopraano Measha Brueggergosman omaa äänen, jollaista ei ehkä ole aiemmin kuultu Kansallisoopperassa. Measha laulaa yhtä sujuvasti niin Wagneria ja Straussia kuin jazzia, gospelia ja vaikkapa Joni Mitchelliä. The Many Sides of Measha -konsertissa 30.5. ovat mukana myös kapellimestari Nick Davies sekä Kansallisoopperan orkesteri ja kuoro.

Oopperaa verkossa

Oopperoiden, balettien ja konserttien ohella kauteen 2017–2018 kuuluvat entiseen tapaan esitykset, tapahtumat ja työpajat vauvoista senioreihin. Syksyn uutuus on alle kouluikäisille suunnatun Sevillan parturin ruotsinkielinen versio.

Esitysten suoratoistot Ylen ja HSTV:n kanssa jatkuvat myös ensi kaudella. Höstsonaten – Syyssonaatti nähdään Yle Teemalla ja verkossa Yle Klassisella sekä eurooppalaisessa The Opera Platform -palvelussa. Yle suoratoistaa verkossa myös Kalevalanmaan ja radioi Koodi ilolle -konsertin. HSTV puolestaan suoratoistaa mm. Suomi juhlii! -konsertin 5.12. Kaikki striimaukset nähdään aina myös Oopperan ja Baletin oman verkkopalvelun Stage24-osiossa.

Kauden 2017–2018 koko tarjonta, solistitiedot ja esityspäivät löytyvät verkkosivulta oopperabaletti.fi/kausi17-18.

Vastaa

Post Navigation