Amfion pro musica classica

Suomalainen klassinen musiikki romahtamaisillaan?

Musiikkitalon pienoismalli. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

”Faktat osoittavat, että klassisen musiikin taso Suomessa ei jatku hyvänä”, kertoo MTV3:n uutiset. Reportaasissa haastateltavista esimerkiksi Jukka-Pekka Saraste tuo esiin seikan, että koesoitoissa yhä useammat paikat annetaan ulkomaalaisille hakijoille. Lisäksi virkoja on täyttämättä, koska riittävän hyviä hakijoita ei ole saatu. Samaa kertoo myös Radion sinfoniaorkesterin intendentti Tuula Sarotie, joka täsmentää, että puhaltajien tilanne on tässä suhteessa ongelmallisempi.

Kaikki pedagogit tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että klassisen musiikin arvostus on vähentynyt muiden harrasteiden ristipaineessa. Soittaminen tai laulaminen on vain yksi monista riennoista, joita saattaa viikoittain olla neljä–viisikin. Fagotisti, Sibelius-Akatemian lehtori Jussi Särkkä pitää keskeisinä ongelmina taideaineiden opetuksen marginaalisuutta peruskouluissa sekä kotien vähäistä tukea nuorten kannustamisessa pitkäjänteiseen työskentelyyn.

Toisaalla Ylen uutiset raportoi kulttuurialan koulutuksen ylitarjonnasta. Vuonna 2002 musiikkialan työryhmä esitti opetusministeriölle koulutuksen vähentämistä; sen sijaan koulutuspaikkoja on jopa lisätty. Pitkänmatkan juoksun intohimoisena harrastajanakin tunnettu Jussi Särkkä vertaa kuitenkin musiikin ja urheilun pyramidimallia: molemmissa huippulahjakkuuksia löytyy sitä kautta, että pohja on riittävän lavea ja harrastajia paljon.

Vastaa

Post Navigation