Amfion pro musica classica

Sir Mark Elder johtaa Shostakovitshin Leningrad-sinfonian RSO:n konsertissa

elder

Arvostetun brittiläisen Hallé-orkesterin pitkäaikainen musiikillinen johtaja ja oopperakapellimestarina ansioitunut Sir Mark Elder johtaa Radion sinfoniaorkesteria 28.10. Musiikkitalossa. Ohjelmassa on Brittenin Sinfonia da Requiem ja Shostakovitshin Leningrad-sinfonia. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso. Ennen konserttia säveltäjä Kalevi Aho kertoo piiritetyn Leningradin musiikista Konserttisalissa klo 18.

Sir Mark Elder on toiminut Hallé-orkesterin musiikillisena johtajana vuodesta 2000. Aiemmin hän työskenteli samassa tehtävässä myös Englannin kansallisoopperassa ja Rochesterin filharmonikoissa Yhdysvalloissa. Päävierailijana Elder on ollut mm. Birminghamin sinfoniaorkesterissa ja BBC:n sinfoniaorkesterissa.

Elder on johtanut mm. Berliinin filharmonikkoja, Chicagon, Lontoon ja Bostonin sinfoniaorkestereita sekä Amsterdamin Concertgebouw-orkesteria. Hän tekee tiivistä yhteistyötä Valistuksen ajan orkesterin kanssa ja vierailee vuosittain Proms-festivaalilla. Oopperaa Sir Mark Elder johtaa mm. New Yorkin Metropolitanissa, Lontoon Covent Gardenissa, Ranskan kansallisoopperassa ja Glyndebournen sekä Bayreuthin maineikkailla festivaaleilla. Hallé-orkesterin kanssa hän esitti Wagnerin Parsifalin Proms-festivaalilla 2013.

Elder on levyttänyt niin Verdiä, Straussia, Wagneria kuin nykymusiikkiakin mm. Lontoon filharmonikoiden, BBC:n sinfoniaorkesterin ja Covent Gardenin orkesterin kanssa. Elderin ja Hallé-orkesterin levytys  Elgarin Gerontiuksen unesta sai Gramophone palkinnon.

Sir Mark Elder aateloitiin 2008. Aiemmin hänelle oli myönnetty myös Brittiläisen imperiumin ritarikunnan CBE-arvo (Commander of the Order of the British Empire). Vuonna 1991 Elder sai Olivier-palkinnon työstään Englannin kansallisoopperassa ja 2006 Royal Philharmonic Society valitsi hänet vuoden kapellimestariksi.

28.10. klo 19
Perjantaisarja 4

Sir Mark Elder, kapellimestari
Benjamin Britten: Sinfonia da Requiem
Dmitri  Shostakovitsh: Sinfonia nro 7 ”Leningrad”
Ennen konserttia klo 18, Konserttisali:
Musiikkia piiritetyssä Leningradissa.
Puhujana säveltäjä Kalevi Aho.

Vastaa

Post Navigation