Amfion pro musica classica

Sir András Schiff RSO:n kapellimestarina ja solistina

Sir András Schiff. Kuva © Joanna Bergin.

Sir András Schiff. Kuva © Joanna Bergin.

Merkittävän muusikkouransa johdosta Iso-Britanniassa aateloitu unkarilaissyntyinen Sir András Schiff johtaa Radion sinfoniaorkesteria 28.9. Musiikkitalossa. Konsertin ohjelmassa on Haydnin sinfonia nro 82, Bartókin Musiikkia kieli- ja lyömäsoittimille sekä Beethovenin 1. pianokonsertto, jonka solistina Schiff itse soittaa. Myöhäisillan kamarimusiikissa RSO:n vaskisoittajat esittävät Albinonin ja Hidasin teoksia.

Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa. Konsertti nähdään kahdessa osassa Yle Teeman RSO Musiikkitalossa -ohjelmassa 7.10. ja 14.10. ja uusintana Yle TV1:ssä 13.10. ja 20.10.

Unkarilaissyntyinen Sir András Schiff tunnetaan etenkin Bachin, Haydnin, Mozartin, Beethovenin, Schubertin, Chopinin, Schumannin ja Bartókin syvähenkisenä tulkitsijana. Hän on ollut vuodesta 2001 Ison-Britannian kansalainen, ja hänet aateloitiin 2014.

Schiff on työskennellyt ympäri maailmaa tunnetuimpien orkesterien ja arvostetuimpien kapellimestarien kanssa, mutta nykyisin hän esiintyy pääasiassa itse kapellimestarina omissa konserteissaan. Vuonna 1999 hän perusti oman kamariorkesterin Cappella Andrea Barca ja työskentelee säännöllisesti myös Euroopan kamariorkesterin kanssa.

Schiff on saanut levytyksistään ja esiintymisistään lukuisia musiikkimaailman arvostetuimpia palkintoja (mm. Grammy kahdesti, Gramophone Award, Claudio Arrau Memorial -mitali, Kossuth Prize, Léonie Sonning -palkinto, Bonnin Beethoven-Hausin kunniajäsenyys, Royal Academy of Musicin Bach-palkinto, Zwickaun kaupungin Schumann-palkinto, International Stiffung Mozarteumin kultainen Mozart-mitali). Lisäksi hänelle on myönnetty useita kunniatohtorin arvoja ja muita tunnustuksia.

28.9. klo 19
Perjantaisarja 2

Sir András Schiff, kapellimestari ja pianosolisti
Joseph Haydn: Sinfonia nro 82 C-duuri “Karhu” Hob.I:82
Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 1 C-duuri op. 15
Béla Bartók: Musiikkia kieli- ja lyömäsoittimille ja celestalle Sz106

Myöhäisillan kamarimusiikki:
Miikka Saarinen, trumpetti
Tomas Gricius, trumpetti
Jukka Harju, käyrätorvi
Ricardo Pedrares Patiño, pasuuna
Anders Hauge, tuuba
Tomasso Albinoni (sov. Hickman): Concerto Saint Mark
Frigyes Hidas: 5X5

Vastaa

Post Navigation