Amfion pro musica classica

Sibelius-Akatemian ooppera modernisoi Brittenin The Rape of Lucretian osaksi yliopistomaailmaa

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oopperan syksyn tuotantona nähdään Benjamin Brittenin The Rape of Lucretia (1946).  Oopperan esiintyjät ovat oopperakoulutuksen maisteriohjelman sekä laulumusiikin opiskelijoita. Ohjauksesta vastaa brittiläinen Victoria Newlyn, joka ohjasi viimeksi Sibelius-Akatemian oopperalle Brittenin Kesäyön unelman keväällä 2017. The Rape of Lucretia esitetään Musiikkitalon Sonore-salissa 16.–23. marraskuuta.

The Rape of Lucretia pohjautuu antiikin tarinaan, jonka keskiössä on aviomiehelleen uskollisen Lucretian kohtalo. Hyveellinen vaimo joutuu Rooman Tarquinius-prinssin raiskaamaksi ja häpäistynä riistää hengen itseltään. Historian mukaan Lucretian kokeman kohtalon uskotaan synnyttäneen Rooman kaupunkivaltion kansalaisissa kipinän, joka johti kapinaan ja Rooman imperiumin syntyyn.

Sibelius-Akatemian oopperan tulkinnassa Lucretian tarina tuodaan modernin eurooppalaisen yliopiston luentosaliin. Oopperan kertojahahmot Male Chorus ja Female Chorus kertovat tarinaa nykyaikaisen yliopiston kurssin luennoitsijoina. Kertojat esittelevät Lucretian legendaa sekä valottavat tapahtumien syitä ja seurauksia. Opiskelijat eläytyvät heidän ohjauksessaan tarinan roolihahmoihin.

– Brittenin luomat kertojahahmot kuljettavat tarinaa eteenpäin ja kommentoivat sitä. He myös provosoivat hahmoja tekemään kohtalokkaita päätöksiä, mutta pesevät sitten tilanteesta kätensä. Esityksessä on neljä teemaa: henkilökohtainen tarina väkivallanteon syistä ja seurauksista, hyvän ja pahan vastakkainasettelu, uskonnon rooli maailman tulkinnassa sekä vallan väärinkäyttö. Kaikki nämä ovat olleet merkityksellisiä läpi ihmiskunnan historian, ja ne ovat ajankohtaisia edelleen, Victoria Newlyn kertoo.

Yliopistomaailmaan sijoitettu luentoasetelma mahdollistaa myös sen, että tarinan ongelmakohdat voidaan tuoda esityksen keskiöön. Opiskelijahahmot ovat kuin yleisö, jolla on mahdollisuus ilmaista reaktionsa tarinan tapahtumiin, asioiden käsittelyyn ja kieleen.

– Aina kun olen nähnyt The Rape of Lucretian, on minua jäänyt vaivaamaan sama asia: miksi kertojahahmot kertovat raa’an ja synkän tarinan, mutta päättävät sen aina epätyydyttävään loppuratkaisuun? Mitä he yrittävät opettaa ja miksi? Tästä syntyi idea tehdä kertojahahmoista yliopiston lehtoreita, jotka luennoivat kurssillaan yhdestä esityksen pääteemasta: miehisyydestä, naisellisuudesta ja niiden roolista läpi historian.

Rooleissa:
Male Chorus: Topias Lundell / Tuomas Miettola
Female Chorus: Réka Bata / Minna-Leena Lahti
Collatinus: Gustav Johansson
Tarquinius: Henri Tikkanen / Jussi Vänttinen
Lucretia: Rachel McIntosh / Isabella Shaw
Junius: Emil Mahjneh
Bianca: Irina Nuutinen
Lucia: Johanna Takalo

Vastaa

Post Navigation