Amfion pro musica classica

Sibelius-Akatemia esittää harvoin nähdyn Sibeliuksen Myrsky-näyttämöteoksen Musiikkitalossa 21.11.

sibelius-akatemia_x_screen_black

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia kunnioittaa Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlaa noin 30:lla eri Sibelius-aiheisella konsertilla ja luennolla syyskaudella 2015. Kauden huipennuksena nähdään Sibeliuksen näyttämöteos Myrsky William Shakespearen samannimiseen näytelmään Musiikkitalon konserttisalissa 21. marraskuuta.

Viimeksi 1980-luvulla Savonlinnan Oopperajuhlilla näyttämöteoksena esitetty Myrsky on Sibelius-Akatemian muusikoiden, Teatterikorkeakoulun näyttelijöiden ja Aalto-yliopiston lavastus- ja pukusuunnittelijoiden voimin toteutettava monitaiteellinen kokonaisuus. Myrsky on myös idean isän, kapellimestari Tuomas Hannikaisen taiteellisen tohtorintutkinnon viimeinen osuus.

– Sibelius tunnetaan yhtenä viime vuosisadan suurimmista sinfonikoista. Ei ole yleisesti tiedossa, että hänellä on myös mittava, noin 20 teoksen näyttämömusiikkituotanto. Näyttämömusiikissa Sibelius tuntuu tarttuneen aiheisiin, jotka olivat lähellä hänen omaa henkilöhistoriaansa. Olen tällä hetkellä erityisen kiinnostunut juuri tästä musiikista, jonka kiistaton kruunu Myrsky on, Hannikainen valottaa esityksen taustaa.

Hannikainen ehdotti ideaa juhlavuoden ohjelmistoon jo kolme vuotta sitten, jolloin alettiin synnyttää uutta kolmen taideakatemian yhteistä Taideyliopistoa. Tällöin kuvioihin astui myös ohjaaja Ville Sandqvist.

– Esityksessä on kolme tasapainoista, toisensa kohtaavaa aluetta: musiikki, teksti sekä tila, jota manipuloimme sekä auditiivisesti että visuaalisesti. Sali kattaa näkymältään 360 astetta ja on yli 30 metriä korkea, Sandqvist kertoo.

Myrskyn puvustuksesta vastaa Aalto ARTSin pukusuunnittelun professori Sofia Pantouvaki sekä hänen kokoamansa neljän pukusuunnittelun maisteriopiskelijan ryhmä. Puvut valmistaa 25-henkinen tiimi, joka koostuu kaavoittajista, ompelijoista, tekstiileihin erikoistuneista tekijöistä, hatuntekijöistä ja kengäntekijöistä. Mukana on myös opiskelijoita Stadin ammattiopistosta.

– Työskentelemme parhaillaan 41 eri puvun parissa. Myrskyn maailma on ajaton, joten olemme käyttäneet puvuissa elementtejä eri aikakausilta, aina Shakespearen ajasta Sibeliuksen aikakauteen ja tähän päivään. Suunnittelun keskiössä on ollut, miten ilmaisuvoimaisia materiaalit voivat olla, ja tämän vuoksi tutkimme, testaamme ja kehitämme ennakkoluulottomasti uusia materiaaleja pukuihin, Pantouvaki kertoo.

Yhteistyö professori Sofia Pantouvakin ja Aalto-yliopiston pukusuunnittelun pääaineen kanssa toteutuu FiDiPro (the Finland Distinguished Professor Programme) -rahoitusohjelman puitteissa. Pantouvakin Costume Methodologies –tutkimusprojekti on yksi esimerkki FiDiPron kautta toteutettavasta, pukusuunnitteluun liittyvästä taiteellisesta tutkimuksesta. Tutkimusta rahoittaa Suomen Akatemia.

Shakespeare–Sibelius: Myrsky
La 21.11.2015 klo 19.00, Musiikkitalon konserttisali
Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri, kuoro ja laulusolistit
Teatterikorkeakoulun näyttelijät, Aalto-yliopiston lavastus- ja pukusuunnittelijat
Ohjaus: Ville Sandqvist
Kapellimestari: Tuomas Hannikainen
Lavastussuunnittelu: Suvituuli Saari
Puvustussuunnittelu: Sofia Pantouvaki
Valosuunnittelu: Antti Silvennoinen
Maskeeraus: Tuija Luukkainen
Äänisuunnittelu: Markus Bonsdorff
Rooleissa:
Tuomas Hannikainen, Prospero
Mari Naumala, Prospero, Miranda, Ariel
Chike Ohanwe, Prospero, Ferdinand, Caliban, Ariel
Hannakaisa Nyrönen, Ariel/Juno
Alina Koivula, Ariel
Laura Mäkitalo, Ariel
Tuuri Viik-Dede, Ariel
Saara Kiiveri, Ariel
Mikko Sateila, Caliban
Henri Tikkanen, Stefano
Jussi Vänttinen, Trinculo

Vastaa

Post Navigation