Amfion pro musica classica

Sibafest keräsi 8 000 konserttikävijää Musiikkitaloon

kuva (c) Heikki Tuuli

kuva (c) Heikki Tuuli

Kuudetta kertaa järjestetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemian festivaali Sibafest keräsi noin 8 000 kävijää Helsingin Musiikkitaloon ja lähialueiden kirkkoihin. Kahdeksan päivää ja 35 tapahtumaa sisältänyt, Sibelius-Akatemian toimintaa laajasti esitellyt festivaali järjestettiin 29.1.–6.2.2016. Ohjelman kuratoi jazzprofessori Jukkis Uotila. Festivaalin teemana oli tällä kertaa elokuva.

– Musiikkitalon pienten salien täyttöaste oli aiempia festivaaleja parempi ja konsertit keräsivät entistä runsaammin yleisöä. Erityisesti ihmisiä kiinnosti Musiikkitalon kantaesitys Steve Reichinkulttiteoksesta Music for 18 Musicians. Musiikkitalon alalämpiön ilmaiset luentokonsertit olivat myös ilahduttavan suosittuja, Sibafestin vastaava tuottaja Hans Tinell kertoo.

Festivaali esitteli Sibelius-Akatemian toiminnan kirjoa yli musiikinlajien. Lavalle nousivat niin Sibelius-Akatemian nykyiset ja entiset opiskelijat kuin opettajatkin. Uutuutena järjestettiin useita pop-up-esiintymisiä mm. Asematunnelin Kompassitasolla,Kampin keskuksessa sekä Musiikkitalossa ennen festivaalia ja sen aikana. Pop-up-esiintymiset keräsivät ohikulkijoilta paljon kiitosta.

Erityisen suosituksi Sibafestin aikana nousivat yleisöyhteistyöprojektit, joita edustivat kävijäennätyksensä rikkonut Perhepäivä ja lastenooppera Pikku Taikahuilu 30. tammikuuta. Suorana verkossa veloituksetta lähetetyt Steve Reich: Music for 18 Musicians (3.2.) ja Säveltäjänä Teppo Mäkynen – Musiikkia vailla elokuvaa (5.2.) keräsivät ruutujen ääreen satoja katsojia.

Tähtivieraat toivat osaamistaan myös opiskelijoiden käyttöön

Sibafestiin osallistui vaikuttava lista ulkomaisia ja kotimaisia tähtivieraita, joiden osaamista hyödynnettiin Sibelius-Akatemian opiskelijoille järjestettyjen mestarikurssien ja muiden opetustuokioiden muodossa.

Avajaiskonsertissa 30. tammikuuta loistivat jazzin amerikkalaislegendat Joe Lovano, Vince Mendozaja Tim Hagans. Steve Reichin alkuperäisyhtyeeseen kuuluva Toronton yliopiston professori Russell Hartenberger ohjasi Sibelius-Akatemian opiskelijoita Music for 18 Musicians -teoksen tulkintaan. Musiikkitaloon Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarin pestinsä jälkeen palannut John Storgårds harjoitti ja johti Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteria Sibafestin päätöskonsertissa.

Jukkis Uotila kertoi avajaiskonsertin tähtivierailuiden mahdollisesti poikivan kansainvälistä yhteistyötä.

– Kapellimestari Vince Mendoza kertoi, että idea elokuvan ja musiikin yhteisestä esittämisestä Sibafest-avajaiskonsertin tapaan big bandin ja kamariorkesterin kanssa oli ainutlaatuinen kokemus. Hän on yrittänyt tehdä jotain samanlaista sekä University of Southern Californiassa, Los Angelesissa että Metropole Orchestran kanssa Hollannissa, eikä se ole koskaan syystä tai toisesta onnistunut. Sibafest-asiakkaat saivat siis maailmanlaajuisestikin uniikin kokemuksen, Uotila kertoo ja lisää Mendozan pyytäneen Sibis Alumni Big Bandia ja Sibelius-Akatemian kamariorkesteria Aasian kiertueelle samalla projektilla 2017–18.

Seuraavan Sibafestin suunnittelu on käynnistymässä. Festivaali ajoittuu tammi–helmikuun vaihteeseen 2018. Taiteellinen johtaja valitaan myöhemmin.

Vastaa

Post Navigation