Amfion pro musica classica

SEPPO KIMASEN VIIMEINEN FESTIVAALI 

Seppo Kimanen

Seppo Kimanen

Kauniaisten musiikkijuhlat syntyi ajatuksesta että voidaan luoda suuria ajatuksia ja tunteita ilman mittavia ulkonaisia puitteita. Tämä oli lähtökohtana kun sellotaiteilija, professori Seppo Kimanen 60-vuotishaastattelussaan totesi, että hän vielä voisi ajatella perustavansa pienen, korkeatasoisen festivaalin. Nyt, kuuden vuoden ja seitsemännen Kauniaisissa pidetyn musiikkijuhlan jälkeen hän jättää lopullisesti festivaalien järjestämisen taakseen.

Kamarimusiikki nousussa

Seppo Kimanen perusti v. 1970 Kuhmon Kamarimusiikin, josta tuli yksi maailman suosituimmista kamarimusiikkitapahtumista, ja toimi 35 vuoden ajan sen taiteellisena johtajana. Yhteensä Kimanen on perustanut ja johtanut festivaaleja miltei puolen vuosisadan ajan. Hänen panoksensa klassisen musiikin hyväksi sekä Suomessa että kansainvälisesti on merkittävä. Kimanen on musiikin kautta suoraan tai epäsuorasti koskettanut satoja tuhansia ihmisiä ja luonut hyvän olon tunnetta ja rauhoittamisen hetkiä hektiseen maailmaamme.

Viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana kansainväliselle tasolle yltävien suomalaisten taiteilijoiden määrä on noussut huikeasti, sanoo Seppo Kimanen. Klassisen musiikin saralla Suomi on fyysistä kokoaan huomattavasti suurempi. Kapellimestarien, säveltäjien ja laulajien rinnalle on tullut joukko persoonallisia instrumentalisteja. On poikkeuksellista, että Helsingin kokoisella kaupungilla on kolme erinomaista ammattiorkesteria. Kapea väestönpohja merkitsee kuitenkin suuria haasteita mitä tulee tason ylläpitämiseen tulevaisuudessa.  Taso nousee myös muissakin maissa. Erityisesti Aasiassa kehitys on merkittävä sekä määrään että laatuun katsoen. Säilyttääksemme suhteellisen kilpailukykymme meidän tulee jatkuvasti kehittää koulutusta sekä erityisesti niitä mahdollisuuksia joita tarjoamme huippulahjakkuuksille.

Kimasen tulevaisuus

Seppo Kimanen odottaa paljon viimeisestä festivaalistaan, johon hän on pannut sielunsa ja sydämensä. Hän on erityisen mieltynyt jousikvartettoihin ja katsoo, että säveltäjät niissä usein rohkeasti paljastavat sisintään.

Kauniaisten musiikkijuhlat on tärkeä tapaamiskohta. Inhimillinen yhdessäolo on tärkeää kaikkina vuodenaikoina, mutta erityisesti myöhäissyksyllä yhteisyys taiteen äärellä on valonlähde, joka antaa meille vitamiineja ja hivenaineita pimeää talvea varten.

Seppo Kimanen luovuttaa Kauniaisten musiikkijuhlat seuraajalleen Jan Söderblomille juhlakonsertissa Farewell Seppo and Welcome Jan viidentenä marraskuuta Uudessa Paviljongissa. Kimanen ja Söderblom ovat yhdessä koonneet joukon ystäviä, loistavia taiteilijoita viettämään tunteiden, lahjakkuuden, haikeuden, ilon ja inhimillisen vuorovaikutuksen iltaa.

Olen suunnitellut ja johtanut festivaaleja yhteensä 49 vuoden ajan. Nyt haluan keskittyä sellonsoittoon, kirjoittamiseen ja perheeseeni. Toivotan Jan Söderblomille kaikkea onnea kooltaan pienessä mutta suuren sydämen omaavassa Kauniaisissa.

Kimasen aikana Kauniaisten musiikkijuhlat on kasvanut neljästä päivästä kahdeksanpäiväiseksi tapahtumaksi, jossa 20 tilaisuutta, n. 70 taiteilijaa ja yli 2000 kävijää. Ytimessä ovat edelleen jousikvartetot, tänä vuonna lisättyinä yhdellä tai kahdella soittimella. Lisäksi Kimanen on mm. kutsunut joukon Taikorumpaleita toisesta kotimaastaan, Japanista, sekä intialaisen dhrupadlaulaja Wasifuddin Dagarin, jonka perheessä on vaalittu Intian mogulikuninkaiden musiikkiperinnettä 20 sukupolven ajan 1400-luvulta saakka.

Kauniaisten musiikkijuhlat / Grankulla musikfest 30.10.–6.11.2016

kauniaistenmusiikkijuhlat.fi / grankullamusikfest.fihttp://kauniainenmusicfestival.fi

Vastaa

Post Navigation