Amfion pro musica classica

Sellisti Jonathan Roozeman solistina kotiyleisönsä edessä

Tapiola Sinfonietta saa iltapäivä- ja kausikonsertissa 23.-24.3.2017 vieraakseen kaksi lahjakasta nuorta miestä, joita musiikki kuljettaa ympäri maailmaa. Solistina on espoolainen Jonathan Roozeman, joka on maamme tämän hetken lupaavin sellisti.  Kapellimestarina on Tung-Chieh Chuang, joka voitti arvostetun Malko-kapellimestarikilpailun vuonna 2015.

Taiwanilaissyntyinen Tung-Chieh Chuang on johtanut Malko-kilpailun voittoonsa liittyen useita eurooppalaisia orkestereita, joiden joukossa oli viimekeväinen Suomen debyytti Tampere filharmoniassa. Kaudella 2016/2017 hän on debytoinut mm. Shanghain sinfoniaorkesterissa ja Luxembourgin filharmonisessa orkesterissa sekä tehnyt uusintavierailun Tanskan kansallisessa sinfoniaorkesterissa.  Espoolainen, vasta 19-vuotias Jonathan Roozeman, on kasvanut suomalais-hollantilaisessa muusikkoperheessä ja Tapiola Sinfoniettan musiikin ympäröimänä: hänen äitinsä on Sinfoniettan viulisti.

Jonathan Roozeman aloitti sellonsoiton opintonsa Espoon musiikkiopistossa ja jatkoi niitä Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa professori Martti Rousin oppilaana. Syksystä 2016 alkaen hän on opiskellut maineikkaassa Kronberg-Akatemiassa Saksassa useiden muiden kansainvälisten nuorten huippumuusikoiden ohella. Roozeman on palkittu monissa kansainvälisissä sellokilpailuissa. Menestys alkoi Turun sellokilpailun erikoispalkinnosta 12-vuotiaana. Sen jälkeen hän on sijoittunut kärkijoukkoon vuosina 2012-2013 mm. Amsterdamin kansallisessa sellokilpailussa sekä Gaspar Cassado -kilpailussa Japanissa ja Paulon sellokilpailussa. Kuudes sija arvostetussa Tšaikovski-kilpailussa 2015 poiki Roozemanille useita solisti- ja resitaaliesiintymisiä. Keväällä 2016 Roozeman debytoi Radion sinfoniaorkesterin solistina ja monilla kotimaisilla festivaaleilla. Hän on ollut solistina myös mm. Turun filharmonisessa orkesterissa, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterissa, Tokion uudessa kaupunginorkesterissa ja Pietarin Filharmonisessa orkesterissa. Vuonna 2017 hän vierailee mm. Alankomaissa, Kiinassa, Japanissa, Jyväskylässä, Turussa ja Oulussa, työskentelee Sinfonia Lahden residenssitaiteilijana ja soittaa Esa-Pekka Salosen Mania-teoksen säveltäjän johdolla Helsingissä, Tukholmassa ja New Yorkissa.

Jonathan Roozeman esittää Antónin Dvořákin sellokonserton h-molli sekä iltapäivä- että iltakonsertissa. Vuosina 1894–95 sävelletty konsertto on saavuttanut aseman ehkä arvostetuimpana romanttisena sellokonserttona. Monille se on hienoin sellokonsertto ylimalkaan eikä ihme. Kausikonsertissa sellokonserttoa kehystää kaksi Felix Mendelssohnin teosta, joihin hän on saanut innoituksen Skotlantiin suuntauneilta matkoiltaan. Säveltäjän suosituimpiin teoksiin kuuluva Hebridit-alkusoitto (1832) kuullaan molemmissa konserteissa. Kausikonsertin päätösnumerona esitetään  Mendelssohnin Sinfonia nro 3 ”Skottilainen” (1842), jossa on aineksia mm. skotlantilaisesta kansanmusiikista.

NUORET VIRTUOOSIT
Iltapäiväkonsertti
to 23.3.2017 klo 14, Espoon kulttuurikeskus
Kausikonsertti pe 24.3.2017 klo 19, Espoon kulttuurikeskus

Tapiola Sinfonietta
Tung-Chieh Chuang
, kapellimestari
Jonathan Roozeman, sello
Jukka Rantamäki, juontaja (23.3.)

Felix Mendelssohn: Hebridit-alkusoitto
Antónin Dvořák: Sellokonsertto h-molli
Felix Mendelssohn: Sinfonia nro 3 ”Skottilainen” (24.3.)

Vastaa

Post Navigation