Amfion pro musica classica

Sebastian Fagerlund säveltää kaksi uutta teosta Amsterdamin Concertgebouw’lle

Sebastian Fagerlund. Kuva ©  Sirpa Räihä / HS

Sebastian Fagerlund. Kuva © Sirpa Räihä / HS

Sebastian Fagerlund aloittaa työnsä maailman merkittävimpiin konserttisaleihin lukeutuvaan Amsterdamin Concertgebouw’n residenssisäveltäjänä. Joulukuun 2016 ja touko-kesäkuun 2017 residenssijaksojen aikana Fagerlund asuu Amsterdamissa. Residenssin myötä hän säveltää kaksi uutta tilausteosta, joiden kantaesitykset kuullaan Concertgebouw’ssa syksyllä 2017 ja keväällä 2018.

Residenssisäveltäjäohjelma on Concertgebouw’n uusi ohjelma, jossa säveltäjä pääsee tutustumaan residenssijakson aikana Amsterdamiin, luomaan uutta musiikkia, tekemään yhteistyötä Amsterdamissa ja Concertgebouw’ssa toimivien orkestereiden ja ensembleiden kanssa sekä hakemaan innoitusta työlleen hollannin kulttuurista ja kaupungin tarjonnasta. Lisäksi Fagerlund pitää mm. luentoja ja työpajoja Amsterdamin konservatorion sävellysopiskeljoille ja muusikoille.

Fagerlundin residenssijakson ensimmäinen kantaesitys, jousikvartetto suomalaisen Kamus Quartetin esittämänä, kuullaan lokakuussa 2017 Concertgebouw’n resitaalisalissa. Teos on Concertgebouw’n, Suomen Benelux-instituutin ja Kauniaisten musiikkijuhlien yhteistilaus. Teoksen Suomen ensiesitys kuullaan Kauniaisten musiikkijuhlilla 29.10.2017.

Residenssiohjelman ensimmäinen säveltäjä oli vuonna 2015 kiinalais-amerikkalainen Huang Ruo. Residenssitoiminta jatkaa Concertgebouw’n uuden musiikin tuottamisen ja esittämisen tukemisen rikasta perinnettä. Vuosittaiset residenssit mahdollistaa yksityishenkilön lahjoitukseen perustuva rahasto, joka on osa Concertgebouwfonds-säätiötä.

Sebastian Fagerlund (s. 1972) on lunastanut paikkansa sukupolvensa menestyneimpien eurooppalaisten säveltäjien joukossa. Hän on opiskellut sävellystä Sibelius-Akatemiassa Helsingissä. Fagerlundin tuotanto koostuu oopperasta, kamarimusiikista, soolosävellyksistä ja orkesteriteoksista. Hänen teoksiaan ovat esittäneet mm. BBC Symphony Orchestra, Radion sinfoniaorkesteri sekä Pekka Kuusisto (viulu), Hervé Joulain (käyrätorvi) ja Bram van Sambeek (fagotti).

Sebastian Fagerlundin sävellysten kantaesitykset Amsterdamin Concertgebouw’ssa:

Keskiviikkona 11.10.2017, Recital Hall: Jousikvartetto, esittäjänä Kamus Quartet (Concertgebouw’n, Kauniaisten musiikkijuhlien ja Suomen Benelux-instituutin yhteistilaus)

Lauantaina 21.4.2018, Main Hall (Concertgebouw’n, Saturday Matineen, BBC SO:n ja RSO:n yhteistilaus)

Keskiviikkona 7.12.2016 Amsterdamin konservatorion opiskelijat esittävät kaksi Fagerlundin teosta lounaskonsertissa Concertgebouw’n resitaalisalissa.

Lue lisää Sebastian Fagerlundin residenssijaksosta Amsterdamissa

Vastaa

Post Navigation