Amfion pro musica classica

Ristiveto-festivaalilla Schumannia ja Brahmsia

Viidettä kertaa tapahtuva Ristiveto-festivaali järjestetään tänä vuonna 24.-26.2. Lapinlahden Lähteellä, Sellosalissa ja Nikkilän Artborgissa. “Päätimme keskittyä vuoden 2018 festivaalilla kahteen romantiikan ajan keskeiseen säveltäjään: Robert Schumanniin ja Johannes Brahmsiin. Näiden kahden merkittävän säveltäjän lyhytaikainen ystävyys vuosina 1853–1856 ja sen traaginen loppu Schumannin sairastumiseen ja ennenaikaiseen kuolemaan on yksi länsimaisen musiikin historian kuuluisista tarinoista. Pohdimme, minkälaisessa ilmapiirissä ja mielentilassa Brahms ja Schumann aikoinaan kohtasivat ja päätimme rakentaa festivaalin, jossa soittajat ja yleisö haastetaan miettimään ihmismielen haurautta ja sitä, miten sen kohtaamme. Toki halusimme myös soittaa 1800-luvun lopun merkittävimpiä ja upeimpia teoksia”, kertovat viulisti Eriikka Maalismaa ja pianisti Emil Holmström vuoden 2018 Ristiveto-festivaalista.

Ristiveto-festivaalin vieraaksi saapuu Ruotsin radion sinfoniaorkesterin konserttimestari Malin Broman, joka on kysytty solisti, kamarimuusikko, opettaja sekä konserttimestari. Kamarimusiikille omistautunut Broman on muun muassa Kungsbacka Piano Trion ja Stockholm Syndrome Ensemblen jäsen sekä Musica Vitae -kamariorkesterin taiteellinen johtaja. Lisäksi festivaalilla esiintyvät merkittävää kansainvälistä uraa tekevä, PianoEspoo-festivaalin taiteellinen johtaja pianisti Paavali Jumppanen sekä tutut ristivetolaiset: sellisti Markus Hohti, pianisti Emil Holmström, viulisti Eriikka Maalismaa, alttoviulisti Atte Kilpeläinen, klarinetisti Christoffer Sundqvist ja viulisti Jan Söderblom. Ristiveto-festivaalilla on lisäksi mukana toimittaja ja pianisti Lotta Emanuelsson, joka johdattelee konserteissa Schumannin ja Brahmsin maailmaan erilaisin puheenvuoroin, sekä Lapinlahden Lähteen konsertissa on mukana myös psykologi Pekka Sauri. Tuttuun tapaan jousisoittajat soittavat festivaalilla päällystämättömillä suolikielillä ja pianisteilla on tällä kertaa käytössään Paavali Jumppasen omistama 100-vuotias Blüthner-flyygeli.

Ristiveto-festivaali alkaa lauantaina 24.2. klo 19 Lapinlahden entisellä sairaala-alueella, jossa helsinkiläisiä mieliä hoidettiin aina vuoteen 2008 saakka. Lapinlahden Lähteen konsertin ohjelmassa kuullaan teoksia ja fragmentteja Schumannin ja Brahmsin eri elämänvaiheista. Schumannin Märchenerzählungen alttoviululle ja pianolle op. 113 on säveltäjän paluu nuoruuden satukuviin keskellä muutoin vaikeaa elämänvaihetta. Brahmsin myöhäiseen pianotuotantoon kuuluu teos 3 Intermezzi op. 117, jonka kolmannesta osasta säveltäjä käytti kuvausta “kaiken suruni kehtolaulu”. Pianotrio nro 3, op. 101, on Brahmsin intensiivisimpiä ja tiivistetyimpiä töitä. Lapinlahden Lähteellä esiintyvät Malin Broman, Paavali Jumppanen, Eriikka Maalismaa, Emil Holmström, Atte Kilpeläinen, Markus Hohti ja Jan Söderblom. Kappaleiden väleissä psykologi, työelämäprofessori Pekka Sauri ja pianisti-toimittaja Lotta Emanuelsson tuovat oman näkökulmansa keskusteluun mielenterveydestä ja musiikista.

Sunnuntaina 25.2. klo 15 Sellosalissa kuullaan neljä teosta, jotka ovat syntyneet säveltäjien hyvin erilaisissa elämäntilanteissa. Schumannin pianokvintetto on optimistinen, briljantti ja tasapainoinen teos säveltäjän uran huipulta. Brahms kamppaili ikuisuuden pianokvintettonsa kanssa, ja se on ensimmäisiä todella merkittäviä teoksia, joita hän sai valmiiksi, ja jonka viulisti Joseph Joachim nimesi parhaaksi kamarimusiikkisävellykseksi sitten Schubertin päivien. Toinen klarinettisonaatti Es-duurissa on Brahmsin viimeisiä teoksia, täynnä tasapainoista ja hyväntahtoista musiikkia, jossa muutaman kerran välähtävät intohimo sekä pysähtyneet hetket, jotka ovat niin luonteenomaisia hänen nuoruuden tuotannolleen. Sellosalissa esiintyvät Malin Broman, Markus Hohti, Emil Holmström, Paavali Jumppanen, Eriikka Maalismaa, Christoffer Sundqvist ja Jan Söderblom.

Ristiveto-festivaalin kolmas ja viimeinen konsertti kuullaan maanantaina 26.2. klo 19 Nikkilän entisen sairaala-alueen vanhassa pesularakennuksessa (nyk. Artborg 35). Luonnonkauniissa, idylliseksi remontoidulla asuinalueella olivat aikoinaan hoidossa muun muassa Uuno Kailas, Elmer Diktonius ja L. Onerva. Maanantain 26.2. konsertin ohjelmassa on Brahmsin sellosonaatti nro 1, op. 38, eräänlainen käännekohta nuoren säveltäjän uralla. Schumannin vasta vuonna 1956 julkaistu viulusonaatti nro 3 valmistui vain muutama kuukausi ennen säveltäjän terveyden romahdusta. Kontrastina kuullaan Schumannin onnellisemmilta vuosilta teos Fantasiakappaleita klarinetille ja pianolle, op. 73. Nikkilässä järjestettävässä päätökonsertissa esiintyvät Christoffer Sundqvist, Eriikka Maalismaa, Markus Hohti ja Emil Holmström. 

Ristiveto-festivaalin 24.-26.2.2018 koko konserttikohtainen ohjelma: www.ristiveto.fi

Vastaa

Post Navigation