Amfion pro musica classica

Pianosonaatin monet ulottuvuudet tohtorintutkinnon keskiössä

Matilda Kärkkäinen

Matilda Kärkkäinen

Pianisti Matilda Kärkkäinen uppoutui tohtorintutkinnossaan pianosonaattikirjallisuuden monimuotoisuuteen. Hänen taiteellinen tohtorintutkintonsa tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 19.11.2016.

Sonaatit kuuluvat pianokirjallisuuden kulmakiviin. Matilda Kärkkäinen esitti viidessä jatkotutkintokonsertissaan pianosonaatteja 1700-luvun lopulta 1950-luvulle. Konserttien teemoina olivat muun muassa sonatiinin ja sonaatin rajapinta, teosten historialliset tai emotionaaliset viitekehykset sekä fantasian ja sonaatin yhteensulautuminen. Konserttiohjelmissa kuuluivat sekä pianomusiikin kehityskaari että sonaatin monet ulottuvuudet teoslajina. Kärkkäinen ilmensi pianotekstuurin muutosta muun muassa soittamalla osia ohjelmistaan sellaisilla pianoilla, joita säveltäjillä oli käytössään teoksia säveltäessään. Jokaisessa konsertissa oli mukana yksi suuri romantiikan ajan sonaatti.

Pianosonaattikirjallisuus on lähes loputon aarreaitta. Halusin luoda ohjelmakokonaisuuksia, joissa pianosonaattien erilaiset piirteet tulisivat ilmi niin tyylillisesti kuin pianistisesti, Kärkkäinen toteaa.

Tutkielmassaan Kärkkäinen perehtyi Robert Schumannin Sonaattiin op. 11. Hän teki tapaustutkimuksen pianistin työstä laajamuotoisen teoksen parissa. Kärkkäinen lähestyi sävellystä eri näkökulmista: kartoittamalla sen taustoja lähdekirjallisuuden avulla, tekemällä siitä harmonia- ja muotoanalyysin ja vertailemalla soittokokemustaan fortepianon ja modernin flyygelin välillä.

Soitettuani Schumannin sonaattia fortepianolla tunsin löytäneeni ratkaisuja sellaisiin soinnillisiin ongelmiin, joita havaitsin soittaessani teosta modernilla flyygelillä. Tämä muutti sointikuvaihannettani myös modernin soittimen parissa, Kärkkäinen toteaa.

Matilda Kärkkäisen tohtorintutkinnon tarkastustilaisuus
19.11.2016 klo 11, Wegelius-sali, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia (Töölönkatu 28, Helsinki)

Taiteellinen opin- ja taidonnäyte: Moniulotteinen pianosonaatti
Tutkielma: Pianistin tulkinnan muodostuminen Robert Schumannin Sonaatista op. 11
Tutkielma eThesis-tietokannassa 

Vastaa

Post Navigation