Amfion pro musica classica

Miika Hyytiäisen uusi ooppera Helsingissä ja Venetsiassa

Voice Box 

Vapauttakaa sopraanot!

Ooppera on äänen taidetta, mutta samalla oopperateollisuus pakottaa äänet, taiteilijat ja teokset laatikoihin: sopraanoihin ja mezzoihin, miehiin ja naisiin, tarkasti nimettyihin rekistereihin ja traditioihin. Ooppera Voice Box analysoi näitä laatikoita huumorin keinoin ja avaa niitä. Viimeinen laatikko paukautetaan rikki kuin piñata ja koloratuurisopraanosta kasvaa aivan oikea ihminen: “Minä en ole minun fakkini, minä olen minä!”

Tämä poloinen laulaja Mia Heikkinen haluaakin jo vapaaksi pahvilaatikostaan. Täysin tutkimuksellisista syistä hänet on vanginnut Professori M.H., jonka eleet ja sanat ovat säveltäjä Miika Hyytiäisen, mutta ääni kuuluu Heikkiselle. Menoa säestävät videot ja väsynyt tutkimusassistentti (Jacintha Damström), joka tuntuu nukahtelevan mitä akrobaattisimpiin asentoihin, mutta huilunsoitto ja laulu ei lakkaa unissakaan.

Ääni ja sen alueet laukaisevat koko komediallisen musiikkidraaman. Säveltäjä Miika Hyytiäinen kirjoittaa taiteellista jatkotutkintoaan ja rakentaa analyysijärjestelmää ihmisäänen ymmärtämiseksi. Mia Heikkinen on ensimmäinen analysoitava laulaja.

Ooppera esitetään Suomessa vain kerran, jonka jälkeen se matkustaa Venetsiaan. Teos edustaa keskieurooppalaista kokeellista musiikkiteatteria, joka on tähän asti ollut tuntematonta Suomessa.

Sävellys, konsepti, libretto: Miika Hyytiäinen

Esiintyjät
Dr. M. H. – Mia Heikkinen, sopraano
Assistentti – Jacintha Daniela, huilu, sopraano, akrobatia Pianisti – Maija Parko, kosketinsoittimet

Esitys Suomessa: Musiikkitalon Black Box 18.5.2017 klo 19
Kesto: 45 min
Versio oopperasta esitetään kesäkuussa 2017 Venetsian Biennalen Research -paviljongissa

Vastaa

Post Navigation