Amfion pro musica classica

Maailmankuulu kapellimestari DANIEL BARENBOIM konsertoi pianistina Helsingissä 17.4.2016

Daniel Barenboim. Kuva (c) Peter Adamik

Daniel Barenboim. Kuva (c) Peter Adamik

Seitsenkertainen Grammy-voittaja Daniel Barenboim konsertoi Helsingin Musiikkitalossa sunnuntaina 17.4.2016. Ohjelmassa on Beethovenin, Schubertin, Chopinin ja Lisztin musiikkia. Mukanaan hän tuo oman, hänelle vartavasten teetetyn flyygelin, Barenboim-Maene Concert Grandin, jonka belgialainen Chris Maene on rakentanut  Steinway & Sonsin tuella. Konsertin tuottaa Royal Music Finland. 
.
Argentiinalaissyntyinen Barenboim on yksi aikamme tunnetuimmista kapellimestareista, joka on tunnettu ja arvostettu myös pianistina. Hän vieraili Suomessa viimeksi Helsingin Juhlaviikoilla syyskuussa 2014, jolloin hän johti maineikasta Berlin Staatskapelle -sinfoniaorkesteria.  Hän vaikuttui tuolloin Musiikkitalon akustiikasta ja palaakin nyt Helsinkiin konsertoimaan soolokonsertissaan.
.
Barenboim on voittanut urallaan mm. 7 Grammy-palkintoa ja saanut arvokkaat valtiolliset kunniapalkinnot Britannialta (Honorary Knight Commander of the Order of the British Empire), Ranskalta (Légion d’honneur, Commander sekä Grand Officier), Saksalta (Grosses Bundesverdienstkreutz sekä Willy Brandt Award) sekä Espanjalta (Prince of Asturias Concord Award). Hän on sekä filosofian että musiikin tohtori.
.
Juutalaiseen perheeseen syntynyt Barenboim on intohimoinen ihmisoikeuksien puolustaja ja ainoa henkilö maailmassa, jolla on sekä Israelin että Palestiinan hallinnon myöntämät passit. Daniel Barenboim tunnetaan kantaaottavista teoistaan ihmisoikeuksien puolesta. Hän on kuljettanut yhteistyössä YK:n kanssa kokonaisen orkesterin soittamaan Gazassa sadoille lapsille ja avustustyöntekijöille. Hän on myös vastustanut israelilaisten pannaa Wagnerin musiikille sanomalla, että jos Valkyyrioiden ratsastus soi lehdistötilaisuudessa kännykän soittoäänenä, se voidaan hyvin soittaa myös konserttisalissa. Israelin joukkoja Barenboim on viihdyttänyt Persianlahden sodassa, vaikka joutui johtamaan kaasunaamareihin puettua orkesteria ja käyttämään itsekin kaasunaamaria.
.
Daniel Barenboim on taiteellinen johtaja Milanon maineikkaassa La Scala -oopperassa, Berliinin valtionoopperassa sekä Staatskapelle Berliinissä. Aiemmin hän on toiminut mm. Chicagon Sinfoniaorkesterin ja Orchestre de Paris’n taiteellisena johtajana. Hänet tunnetaan myös East-West Divan Orchestra -nimisestä sinfoniaorkesteristaan, joka kutsuu lupaavia arabi- ja juutalaisnuoria Berliiniin soittamaan yhdessä ja tutustumaan toisiinsa. Barenboim on levyttänyt säännöllisesti vuodesta 1954 lähtien sekä pianistina että kapellimestarina, vieraillut useilla merkittävillä festivaaleilla sekä johtanut useita eturivin sinfoniaorkestereita eri puolilla maailmaa.
.
Lisätietoa Barenboimin mittavasta urasta: http://danielbarenboim.com
.
DANIEL BARENBOIM – PIANORESITAALI
Helsingin Musiikkitalo, konserttisali
Su 17.4.2016 klo 18:00

OHJELMA
Ludwig van Beethoven: 32 variaatiota omasta teemasta c-molli WoO 80
Franz Schubert: Sonaatti c-molli, D. 958
Frédéric Chopin: Balladi g-molli
Franz Liszt:
Funérailles
Mefisto-valssi nro 1

Vastaa

Post Navigation