Amfion pro musica classica

Levyarvio: Sopraano leiskahtaa symbolistisiin eettereihin


Being beauteous
Britten, Henze, Schönberg, Castiglioni, Szymanowski
Anu Komsi, sopraano
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, johtaa Juha Kangas
Uusinta-kamariyhtye, johtaa Sakari Oramo
Alba 2011

Persoonallinen koloratuurisopraano ja ansioitunut uuden musiikin tulkki Anu Komsi teki kiistatta yhden kuluneen vuoden kiehtovimmista, ellei peräti kiehtovimman yksinlaululevyn kokoamalla yhteen joukon 1900-luvun upeita lauluharvinaisuuksia. Valikoidut säveltäjät innoittuivat arvoituksellisista runoista ja kohottivat ihmisäänen epätodellisen korkeisiin, unenomaisesti liiteleviin pianissimoihin.

Yhtenäinen ohjelma on harkitusti koostettu, ja sakean symbolistiset tekstit yhdistyvät viehättävästi usein säästeliääseen, hienoeleiseen moderniin sävekieleen. Keskiöön nousee symbolisti Arthur Rimbaud’n mystisen hurmioitunut runosarja Les illuminations, johon Britten sävelsi musiikin vuonna 1939. Sarjan avainkappaletta ”Being Beautious” käytti myös saksalainen nykysäveltäjä Hans Werner Henze laajassa teoksessaan sopraanolle, harpulle ja neljälle sellolle. Samassa utuisen valaistuneessa, unimaisessa hengessä jatkaa Schönbergin upea laulu Herzgewächse (Sydänkasvillisuutta) belgialaisen symbolistin Maurice Maeterlinckin tekstiin. Levyn päättää puolalaisen impressionismin huippunimen Karol Szymanowskin herkkä sarja S?opiewnie (Kirsikkapuut), jonka kansansatumaisissa miniatyyreissä on varjoisaa kohtalokkuutta.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin
ja Uusinta-yhtyeen muusikot tarjoavat pehmeän ja rapean pohjan sadunomaisille äänirunoelmille. Komsin ylä-äänet kimmahtelevat ja leijailevat värisyttävän suloisesti, ja ilmava pianissimo säilyy suvereenisti aina Herzgewächsen kohtalokkaaseen kolmiviivaiseen f:ään saakka. Sopraanossa on leiskahtelevaa särmää ja paljon luonnetta, ja Komsi tulkitsee äärimmäisen vaikean ohjelmistonsa antautuneesti. Paikoin perussaundi on tiukka, ja jotkin heitot kuulostavat hieman tyylittömiltä. Kokonaisuutena levy on kuitenkin ehdoton helmi. Harvoin vokaaliresitaalin ohjelma muodostaa näin kauniin kokonaisuuden, ja harvoin yksi levy tuo esiin näin monta miltei tuntematonta mestariteosta.

Vastaa

Post Navigation