Amfion pro musica classica

Levyarvio: Klasahtavia jatsahaduksia

George Gershwin: Pianokonsertto F, Rhapsody in Blue (versio jazz-orkesterille), Toinen rapsodia, I got Rhythm -muunnelmat

Bergenin kaupunginorkesteri, johtaa Andrew Litton

Freddy Kempf, piano

BIS-SACD 1940

Andrew Litton on tuonut Amerikan tuliaisina Bergenin kaupunginorkesteriin vapautuneisuutta ja rempseää svengiä, jota ei voi liikaa annostella George Gershwinin jatsahtaviin konserttokappaleisiin. Tässä vauhdissa jopa Freddy Kempfin kaltainen taituri saa piiskata näppeihinsä notkuvaa letkeyttä. Pianokonserton alussa Kempfin sivuhuomautuksenomainen sisääntulo antaa syytä epäillä tulevan puolituntisen viihdearvoa, mutta pian jo mennään eikä meinata. Finaalin tempo on häkellyttävän hurja.

Gershwin-hittikimara ei olisi mitään ilman Rhapsody in Blueta. Bergeniläiset on kuitenkin kutistettu teoksen kantaesityksen aikaiseen big band -kokoon, mikä jättää huippukohtien ilotulitteista näyttävimmät paukut ison orkesterin versiota himmeämmiksi. Kempfin pianismissa on loistokkuutta ja keikarimaista kieltolain henkeä, mutta ei niin, etteivätkö liituraidat pysyisi kovassakin riehassa prässisuorina.

Vastaa

Post Navigation