Amfion pro musica classica

Savonlinnan musiikkiakatemia ja suomalais-egyptiläinen musiikkisilta

Savonlinnassa on järjestetty musiikin kesäkursseja yli 50 vuotta – kauemmin kuin nykymuotoisia oopperajuhlia. Savonlinnan musiikkiakatemia pohjaa säveltäjä Yrjö Kilpisen 1950-luvulla perustamiin Savonlinnan musiikkipäiviin ja myöhempään Savonlinnan Oopperajuhlien koulutussäätiön, Aino Ackté -instituutin toimintaan. Vuosien mittaan Savonlinnassa on käynyt monia kansainvälisiä taiteilijoita opettamassa ja musisoimassa oppilaiden kanssa kamarimusiikin, oopperan ja Liedin saralla. Musiikkiakatemian tämän kesän kurssien yli 50 oppilasta edustavatkin 14 eri kansallisuutta.

Savonlinnan oopperajuhlat ovat yksi tunnetuimmista kesäfestivaaleista oopperamaailmassa. Savonlinnan musiikkiakatemian kurssien markkinointi ei ole – lähinnä pysyvän rahoituksen puuttuessa – läheskään yhtä näkyvää, mutta kurssien opettajakunta sitäkin edustavampi. Tämänkesäistä oopperalaulaja ja Kammersänger Tom Krausen sekä ohjaaja Eija Tolpon oopperailmaisun mestarikurssia edelsi viulun ja kamarimusiikin mestarikurssit opettajinaan viulistit Shmuel Ashkenasi ja Mark Gothoni, sellisti Alexander Baillie sekä alttoviulisti Teemu Kupiainen. Oopperakurssin jälkeen oli vuorossa vielä saksalaiseen Liediin ja ranskalaiseen chansoniin keskittyvä kurssi, jonka opettajina toimivat pianistit Daniel Fueter ja Hartmut Höll.

Yhteistyötä Kairon oopperan kanssa

Savonlinnan musiikkiakatemia on myös tehnyt yhteistyötä Kairon oopperan ja Egyptin Suomen suurlähetystön kanssa. Savonlinnan musiikkiakatemian taiteellisen johtajan, Ralf Gothonin perustama ”suomalais-egyptiläinen musiikkisilta” alkoi viime kesänä suomalaistaiteilijoiden opetusvierailulla Kairossa. Tämän vuoden toukokuussa toistamiseen pidetty viikon mittainen kurssi sai suojelijakseen Egyptin ensimmäisen rouvan, presidentin puolison Suzanne Mubarakin. Kamarimusiikkiopetuksen lisäksi ohjelmassa on ollut näyttämötyön ja roolianalyysin harjoittamista Tom Krausen ja Eija Tolpon ohjauksessa; kamarimusisoinnissa opettajat, Gothonin lisäksi mm. sellisti, professori Arto Noras ja alttoviulisti Teemu Kupiainen ovat soittaneet oppilaiden kanssa myös konserteissa.

”Viemme Egyptiin ulkoisista oppisuunnista vapaata suomalaista pedagogiikkaa, jossa kannustetaan oppilaita edistymään elämysten ja oivallusten kautta”, Gothoni kertoo ja lisää, ”kaksi kertaa järjestetyt kurssit ovat olleet menestys ja paikallinen lehdistö on ollut hyvin kiinnostunutta opetuksesta ja konserteista”. Yksi yhteistyön tärkeimmistä tavoitteista on lisätä kulttuurivaihtoa Suomen ja Egyptin välille. Viime vuonna Egyptistä tulikin vastavuoroisesti Savonlinnan kesäkursseille kuusi oppilasta; yksi heistä, 26-vuotias mezzosopraano Gala El Hadidi osallistui myös tämän kesän oopperan mestarikurssille. Hänen mukaansa Savonlinnan musiikkiakatemian vierailut ja egyptiläisten vastavierailut ovat tuoneet uusia kokemuksia kummallekin osapuolelle.

”He ovat tuoneet meille eurooppalaista musiikkikulttuuria, sekä antaneet oopperallemme paljon myös näyttämötyön puolella” El Hadidi toteaa Savonlinnan musiikkiakatemian vierailuista Kairossa sekä kairolaisten vastavierailuista Savonlinnaan. ”Heidän kanssaan on hyvä tehdä työtä, sillä kyse ei ole vain musiikista, vaan ihmisistä; opetus on henkilökohtaista ja auttaa oppilasta ymmärtämään myös itseään. Lisäksi kursseilla kohtaavat eri uskonnot, kulttuurit ja kielet – kyseessä on siis todellinen kulttuurisilta” El Hadidi lisää.
Lisätietoa Savonlinnan musiikkiakatemiasta netissä http://www.savonlinnamusicacademy.com/

Lue myös:

”Laulun ja näyttämöilmaisun mestarikurssi”

”Poskisuudelma Ahtisaarelle – näin oopperakurssilaiset konsertissaan” 

Comments are closed.

Post Navigation