Amfion pro musica classica

Hauhon musiikkijuhlat alkavat ensi tiistaina

VIRTUOSI DI KUHMO Hattulan kirkossa

VIRTUOSI DI KUHMO Hattulan kirkossa

Hauhon musiikkijuhlien konsertteja kuullaan vuonna 2018 Hämeenlinnan alueen lisäksi myös hieman totuttua etelämpänä. 17. kertaa järjestettävä tapahtuma alkaa Lopen kirkossa tiistaina 3.7. klo 19.

Avajaiskonsertissa yhdistyy kaksikin Hauhon musiikkijuhlille tyypillistä piirrettä: Vuodesta toiseen festivaali on etsinyt uusia esiintymispaikkoja, kuunnellut yleisön toiveita ja muutenkin muokannut ohjelmakarttaansa täydellistä yhdistelmää etsien ja mahdollisimman laaja-alaista yleisöä palvellakseen. Hauhon musiikkijuhlat on myös jo kymmenen vuoden ajan tukenut nuoria huippulahjakkuuksia tarjoamalla näille esiintymistilaisuuksia ja stipendejä ulkomaisia mestarikurssimatkoja varten.

Tiistai-illan konsertissa esiintyy nuorten lahjakkuuksien muodostama Seele-kvartetti, yhdessä alttoviulutaiteilija Teemu Kupiaisen kanssa.

Seele-jousikvartetin alttoviulisti Kristian Sallinen on myös Hauhon musiikkijuhlien ”Nuori Taiteilija” vuonna 2018. Vuoden stipendiaatti esiintyy myös omassa resitaalissaan Hahkialan Kartanossa perjantaina 6.7.klo 14 yhdessä pianisti Matilda Kärkkäisen kanssa. Tämän nuorten muusikoiden uraa edistävän toiminnan on mahdollistanut pitkäjänteinen yhteistyö festivaalin pääyhteistyökumppanin Oma Säästöpankin kanssa.

Seele-kvartetti esiintyy myös lauantaina 7.7. viime kesänä konserttipaikkojen joukkoon liittyneellä Lammin Turvantalolla. Nuorten lahjakkuuksien kanssa samassa konsertissa esiintyy myös festivaalin residenssiyhtye Virtuosi di Kuhmo. Tämä jousiorkesterina Kuhmon Kamarimusiikissa aloittanut joukko nousi vuosituhannen vaihteessa kansainvälisen musiikkiyleisön tietoisuuteen lukuisilla kiitetyillä levytyksillään ja ulkomaille suuntautuneilla konserttivierailuillaan.
Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen VdK on luonut nahkaansa uudelleen ja esiintyy nykyisin kamariyhtyeenä, Hauhon musiikkijuhlilla jousisekstettinä. Virtuosi di Kuhmo esiintyy myös Rengon kirkossa keskiviikkona 4.7. ja Hauhon kirkossa perjantaina 6.7.

Näissä konserteissa kuullaan osin samoja teoksia, Johannes Brahmsin jousisekstetto B-duuri sekä festivaalille tunnusomainen teosharvinaisuus: Brahmsin aikalaisen ja ystävän, Hans Koesslerin teos samalle kokoonpanolle.

Koska Hauhon musiikkijuhlien konserttipaikkojen väliset etäisyydet ovat huomattavia ja ymmärrettävästi yleisön koostumus eri pitäjissä lähes sataprosenttisesti erilainen, mahdollistaa tämä tiettyjen teosten toistaminen viikon ohjelmassa useammat konsertit – vaatimatta kuitenkaan kohtuutonta taloudellista lisäpanosta.

Festivaali pyrkii muutenkin tietoisesti kehittämään uusia tapoja jolla kehittää ja laajentaa toimintaansa tukeutumatta pelkästään instituutioiden tukeen. Yksi näistä tavoista on ollut kantayleisön sitouttaminen ja pyrkimys tämän yleisön palvelemiseen myös talvikauden aikana. Viime keväänä järjestettiinkin ensimmäistä kertaa Hahkialan Kartanossa nimenomaan tälle yleisölle suunnattu konsertti ja jatkoa tälle ”kausikonserttisarjalle ” kehitellään tulevaisuudessakin.

Yleisö on ainakin lippujen ennakkomyynnin perusteella löytämässä Hauhon musiikkijuhlien konsertteihin hyvin tänä vuonna; lisäystä viime kesän ennakkomyyntiin on ollut n. 40%. Tapahtuma on alkanut viime vuosina kiinnostaa ihmisiä myös Hämeen ulkopuolella ja tänä kesänä paikalle saapuu myös suurempia musiikinystävien ryhmiä.

Vireän ennakkomyynnin johdosta muutamat konsertit on jo myyty loppuun, mutta esimerkiksi torstain ja perjantain kartanokonsertteihin sekä Lammin Turvantalolle lauantaiksi on kuitenkin vielä lippuja jäljellä. Kirkkokonsertteihin Hauholla, Rengossa ja Lopella mahtuu varmasti myös ilman ennakkovarausta.

Näissä kartanokonserteissa esiintyvät vuoden ”Nuoren Taiteilijan” lisäksi mm. viime vuonna maineikkaan Crusell-huilukilpailun voittanut Niamh McKenna sekä radion sinfoniaorkesterin soolokäyrätorvensoittaja Jukka Harju, jonka kokoamassa ohjelmassa on myös hänen omaa musiikkiaan. Kamarimusiikkiseurana näissä konserteissa on joukko Hauhon musiikkijuhlien vakiovieraita sekä ensimmäistä kertaa festivaalilla vieraileva pianisti Mirka Viitala.

Hahkialan Kartanon päiväkonserttien yhteydessä on mahdollista nauttia lounaspöydän antimista, torstain iltakonserttia taas edeltää Hahkialan ”Cocktail Hour”

Hauhon musiikkijuhlat vuonna 2018 päättävät lauantaina 7.7. kahdessa loppuunmyydyssä Hahkialan Makasiiniklubin konsertissa Jukka Perko ja Johanna Iivanainen kumppaneineen.

Festivaali järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2002, sen perustivat ja sen suunnittelusta vastaavat sellisti Mikko Ivars ja alttoviulisti Olli Kilpiö.

Vastaa

Post Navigation