Amfion pro musica classica

Harvinaisia barokkisävellyksiä Sellosalissa

Tapiola Sinfoniettan Hetkiä-kamarimusiikkisarjassa kuullaan konsertti, joka koostuu viiden barokkisäveltäjän teosharvinaisuuksista. Barokin hetkiä -konsertissa Sellosalissa sunnuntaina 16.10. klo 15 kuullaan Arcangelo Corellin sekä neljän vähemmän tunnetun barokkisäveltäjän sävellyksiä. Näitä esittää eturivin suomalaismuusikoista koostuva kvartetti, jonka jäsenet ovat erikoistuneet barokkimusiikkiin. Konsertin on suunnitellut Tapiola Sinfoniettan viulisti Timo Holopainen.

Itävallassa ja Italiassa 1600-luvulla eläneen Giovanni Antonio Pandolfi Meallin tuotannosta on säilynyt vain 13 sonaattia. Nämä edustavat sonaatin varhaista, yksiosaista muotoa.  Konsertin avausnumerona kuullaan Meallin sonaatti ”La Cesta”.

Barokin merkittävimpiin säveltäjiin kuuluvan Arcangelo Corellin (1653-1713) laajasta tuotannosta kuullaan tässä konsertissa D-duuri-sonaatti op. 5 nro 1. Barokin merkittävämpiin säveltäjiin lukeutuva Corelli oli esikuvana muun muassa Bachille, Händelille ja Telemannille.

Bernardo Storacen tuotannosta on säilynyt vain yksi julkaisu, jossa olevista sävellyksistä kuullaan muunnelmateos Chaconne.  Myös itävaltalaisen Johan Joseph Vilsmayrin (1663-1722) tuotannosta on säilynyt vain yksi julkaisu, Artificiosus Concentus pro camera vuodelta 1715, joka sisältää kuusi partitaa sooloviululle. Timo Holopainen esittää Partitan nro 4, jossa Vilsmayr käyttää ns. scordaturaa, eli totutusta kvinttivirityksestä poikkeavaa viritystä, jonka avulla voidaan toteuttaa mm. uudenlaisia sointivärejä.

Konsertin päättää Heinrich Ignaz Franz Biberin (1644-1707) Sonaatti representativa, joka edustaa 1600-luvun lopulle tyypillistä ohjelmallista musiikkia, jossa matkitaan lintuja ja muita pihapiirin eläimiä.

Timo Holopainen on työskennellyt espoolaisissa orkestereissa 1970-luvulta lähtien. Tapiolan Sinfoniettan viulistina hän on toiminut orkesterin perustamisvuodesta 1987 alkaen. Holopainen soittaa aktiivisesti myös kamarimusiikkia ja on viime vuosina keskittynyt erityisesti barokkiviulun soittoon mm. Kreeta-Maria Kentalan johdolla. Tapiola Sinfoniettan pitkäaikainen sellisti Jukka Kaukola on perehtynyt barokkimusiikin esityskäytäntöihin mm. Anssi Mattilan johdolla.  Eero Palviainen on maamme tunnetuimpia luutunsoittajia, joka hallitsee useita vanhanmusiikin kielisoittimia, muun muassa tässä konsertissa kuultavan teorbin. Cembalisti Marianne Henriksson soittaa monissa yhtyeissä Suomessa että ulkomailla ja työskentelee mielellään eri taiteen- ja musiikinlajien edustajien kanssa. Sibelius-Akatemian jatko-opinnoissa hän keskittyy 1600-luvun italialaiseen musiikkiin.

Su 16.10.2016 klo 15, Sellosali

HETKIÄ II: Barokin hetkiä

Timo Holopainen, viulu
Jukka Kaukola, sello
Eero Palviainen, teorbi
Marianna Henriksson, cembalo

Giovanni Antonio Pandolfi Mealli: Sonaatti op. 3 nro 2 ”La Cesta”
Arcangelo Corelli: Sonaatti op. 5 nro 1 D-duuri
Bernardo Storace: Chaconne
Johan Joseph Vilsmayr: Partita nro 4
Heinrich Ignaz Franz von Biber: Sonata representativa

Vastaa

Post Navigation