Amfion pro musica classica

Händelin Messias-oratorion Dublinin-versio tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa

Balthasar Denner: Georg Friedrich Händel (1727)

Balthasar Denner: Georg Friedrich Händel (1727)

Suomalaisen barokkiorkesterin Ritarihuoneen syksyn residenssisarjan kolmas konsertti 18. joulukuuta tuo esille monelle tutun teoksen eli Georg Friedrich Händelin (1685–1759) Messias-oratorion. Harvinaiseksi esityksen tekee kuitenkin se, että kyseessä oleva Dublinin-versio on ensimmäinen yleisölle aikoinaan esitetty Messias-versio. Monessa aariassa laulaja on myös eri äänialan edustaja kuin tavallisesti, ja varsinaista kuoroa ei esityksessä ole: FiBO Singers laulaa sekä soolo- että kuoro-osat. Esitys toteutetaan kahdeksan laulajan ja 10 soittajan voimin

Dublinissa vuonna 1741 vain 24 päivässä valmistunut Messias-oratorio on siitä harvinaislaatuinen teos, että se on ollut suosittu syntyhetkestään lähtien. Koska Händel oli käytännönläheinen muusikko, ei Messiaalla ollut vakiomuotoa: säveltäjä räätälöi kokoonpanoa, lisäili ja poisti aarioita tai muokkasi katkelmia vuosien mittaan esitysolosuhteiden mukaan. Händelin aikana kuoro käsitti 20–30 henkeä, ja pienessä orkesterissa oli vain muutama puhallin. Myöhemmin Händel lisäsi sointivoimaa, mutta hurjiin mittoihin esiintyjäkokoonpanot paisuivat vasta säveltäjän kuoleman jälkeen, jolloin Messiasta on todistetusti esitetty jopa tuhansien esiintyjien voimin.

Tässä konsertissa FiBO Players ja uusi vokaalikokoonpano FiBO Singers riisuvat teoksen vielä ensiesitystäkin tiivistetymmäksi Bachin kantaattien kokoonpanoa muistuttavalla kokoonpanolla. Dublinin-versio poikkeaa melko lailla totutusta. ”Useat aariat kuullaan aivan eri äänityypin esittämänä kuin tavallisesti, ja osa aarioista on kokonaismuodoltaan erilaisia tai suorastaan aivan eri sävellyksiä kuin myöhemmissä Messias-versioissa”, kertoo nyt kuultavan version työstämisessä mukana ollut sopraano Tuuli Lindeberg.

Ville Komppa alustaa konsertin Ritarihuoneella kello 17.15–17.45.

Sama Messias-esitys kuullaan myös 27.11. Porvoossa ja 15.12. Iisalmessa.

G. F. Händel: Messias-oratorio – matka Messiaan ytimeen

Su 18.12.2016 klo 18 Ritarihuone, Helsinki

FiBO Singers: Tuuli Lindeberg ja Kajsa Dahlbäck (sopraano), Teppo Lampela ja Katariina Heikkilä (altto), Simo Mäkinen ja Juho Punkeri (tenori), Jussi Lehtipuu ja Sampo Haapaniemi (basso)

FiBO Players: Antti Tikkanen ja Irma Niskanen (viulu), Markus Sarantola (alttoviulu), Lea Pekkala (sello),Maria Vahervuo (kontrabasso), Miikka Saarinen ja Zoltán Kövér (trumpetti), Tuija-Maija Nurminen (patarummut), Annamari Pölhö (urut), Eero Palviainen (luuttu)

http://fibo.fi/konsertit/2016/messias-singers-2016/

Vastaa

Post Navigation