Amfion pro musica classica

Gehrmans Musikförlag aloittaa yhteistyön säveltäjä Cecilia Damströmin kanssa

Cecilia Damström. Kuva © Marthe Veian

Cecilia Damström. Kuva © Marthe Veian

Gehrmans Musikförlag aloittaa yhteistyön suomenruotsalaisen säveltäjän Cecilia Damströmin (s. 1988) kanssa. Damström on varttunut Helsingissä monikulttuurisessa, monikielisessä perheessä, mikä on vaikuttanut hänen sävellystyöhönsä. Hänen musiikissaan on läsnä voimakas harmonian, draaman ja ilmaisuntaju, ja hän pyrkii herättämään ajatuksia ja tunteita kuulijassa.

Cecilia Damströmin yleisinhimillinen lähestymistapa on myös tärkeä osa hänen luomistyötään; orkesteriteos Tundo! on omistettu kaikille maailman pakolaisille, jousiorkesteriteos Infirmusparantumattomille sairauksille, ja hänen kvintettitrilogiansa on saanut inspiraationsa kolmen vahvan naisen kohtalosta: Jean Sibeliuksen vaimosta Ainosta, kirjailija ja feministi Minna Canthista ja kuvataiteilija Helene Schjerfbeckistä.

– Niin kauan kuin muistan, olen odottanut, että pääsisin yhteistyöhön kustannusyhtiön kanssa ja saisin siten ympärilleni ihmisiä, jotka auttavat teosten ulkoasun muotoilussa ja muissa tärkeissä asioissa. Minulle oli kuitenkin tärkeää löytää ihmiset, joiden kanssa näin intensiivinen yhteistyö onnistuisi ja missä intohimo olisi molemminpuolista – siksi valitsin Gehrmansin, sillä kaikki tuntui helpolta ja oikealta alusta saakka.

Cecilia Damström on voittanut useita sävellyskilpailuja sekä kotimaassaan että kansainvälisesti. Hänen jo mittava teoslistansa sisältää teoksia orkesterille, kamari- ja kuoromusiikkia sekä oopperaa. Damström opiskeli sävellystä Tampereen ammattikorkeakoulussa Hannu Pohjannoron johdolla sekä maisteritasolla Malmö Musikhögskolanissa Luca Francesconin johdolla.

– Olemme seuranneet Ceciliaa muutamia vuosia suurella mielenkiinnolla, ja yhteistyöstä hänen kanssaan tulee jännittävää. Viime syksynä hän sai Rosenborg-Gehrmanin säveltäjästipendin, ja nyt pääsemme seuraamaan hänen kehitystään lähietäisyydeltä, sanoo Gunnar Helgesson, Gehrmans Musikförlagin toimitusjohtaja.

Vuodesta 2014 Damström on tehnyt yhteistyötä useiden orkesterien, kuorojen, kamariyhtyeiden ja festivaalien kanssa. Näihin lukeutuvat muun muassa Suomen Kansallisooppera, Jyväskylä Sinfonia, Gävle Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Avanti!, Brodsky Quartet, Akademiska Damkören Lyran, Tampere Biennale, Tampering Festival, Summer Sound Festival. Lisäksi Damström on ollut Hämeenlinnan Kokonainen-festivaalin virallinen säveltäjä 2016-2020. Hänen musiikkiaan on esitetty kaikissa Pohjoismaissa, Kanadassa, Saksassa, Iso-Britanniassa, Hollannissa, Espanjassa ja Tsekissä.

Cecilia Damströmin teoksista on tulossa lähiaikoina useita ensiesityksiä, kuten soolopianoteos Epitaphinkantaesitys, jonka pianisti Ville Hautakangas esittää Kylässä Kaija Saariaho -tapahtumassa. Lastenooppera Djurens planet puolestaan saa maailmanensi-iltansa Suomen Kansallisoopperassa 15.3. Tampere Raw esittää pianokvintetin Minna 24.3. ja orkesteriteos Lucrum saa Saksan-ensiesityksensä Würzburgissa 9.5. Aurora Mathens ja Gustav Djupsjöbacka esittävät Henrika Ringbomin teksteihin perustuvan laulusarjan Öar i ett hav som strömmar 11.5. Svenska Teaternissa Helsingissä, ja 4.8. Kokonainen-festivaaleilla Hämeenlinnassa saa ensiesityksensä viimeinen osa naiskohtaloista kertovasta kvintettitrilogiasta, Helene.

Vastaa

Post Navigation