Amfion pro musica classica

Finlandia-palkittu menestysromaani Jää muovautuu oopperaksi

Tammikuussa 2019 saa ensi-iltansa Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkittuun romaaniin Jääpohjautuva ooppera, jonka säveltää Jaakko Kuusisto. Suomenkielisen libreton on kirjoittanut Juhani Koivisto ja teoksen ohjaa Anna Kelo. Myös Kansallisoopperan ja -baletin kausi 2017–2018 tarjoilee sykähdyttäviä kotimaisia kantaesityksiä, kun ensi-iltansa saavat sekä Sebastian Fagerlundin säveltämä Höstsonaten – Syyssonaatti että Kenneth Greven ohjaama balettispektaakkeli Kalevalanmaa.

.
Jää 
sai Finlandia-palkinnon vuonna 2012, jolloin se ilmestyi sekä ruotsiksi että suomeksi. Jäätä on tähän mennessä myyty Suomessa sekä ruotsin- että suomenkielisenä yhteensä lähes 150 000 kappaletta. Romaanista on aiemminkin haluttu tehdä näyttämösovituksia, mutta Ulla-Lena Lundberg antoi luvan toteutukseen vasta Kansallisoopperalle.

Ooppera kuvaa nuoren papin ja hänen perheensä asettumista syrjäiselle saarelle. Sota on ohi, kaikesta on pulaa, mutta saarella elämä kukoistaa ja kaikki pitävät uudesta papista. Meren kimaltaessa vietetään virkaanasettamisjuhlaa. Pian tulee talvi myrskyineen eikä pappi tunne jäätä tai sen pettävyyttä.

Jaakko Kuusisto on asunut ja säveltänyt ulkosaaristossa lähellä Jään tapahtumapaikkoja ja tuntee saariston olosuhteet. Hän sanookin, että tehtävä on mieluisin, mitä hän voi itselleen säveltäjänä kuvitella. ”Tärkeimpänä pidän sitä, että musiikin on pystyttävä luomaan kokonaistunnelma, joka kuvaa meren ja jään kauneutta, armottomuutta ja pienen ihmisen suhdetta häntä ympäröiviin voimiin.”

Ooppera ja Baletti saa uuden päävierailijan

Kansallisoopperan ja -baletin päävierailijana aloittaa kapellimestari Patrick Fournillier, joka johtaa keväällä 2018 nähtävän Verdin Trubaduurin. Aiemmat Fournillierin kapellimestarivierailut Kansallisoopperassa ovat Thaïs 2015 ja 2016 sekä Carmen 2017. Ranskalainen kapellimestari tunnetaan erityisesti italialaisen ja ranskalaisen oopperan tulkkina. Hän vierailee säännöllisesti maailman johtavissa oopperataloissa kuten Baijerin valtionoopperassa, New Yorkin Metropolitanissa, Venetsian La Fenicessä ja Dresdenin Semperoperassa. Fournillier tulee johtamaan perusohjelmistoa ja huolehtii myös osaltaan orkesterin musiikillisesta tasosta.

Trubaduuri nähdään Barcelonan maineikkaan Liceu-oopperan tuottamana tuoreena versiona. Ohjaaja Joan Anton Rechi tuo mukaan taiteilija Francisco de Goyan, joka kuvasi juuri Trubaduurin tapahtumapaikoilla käytyä raakaa sotaa etsaussarjassaan Sodan kauhuja. ”Haluan muuttaa oopperatalon maalarin jättimäiseksi kankaaksi”, kuvaa ohjaaja Goyan teosten projisointeja. ”Goya on kuin kertoja, trubaduuri, joka siveltimellään kertoo rakkauden, koston, sodan ja kuoleman tragediasta – siitä tuhosta, jonka sota aiheuttaa.” Ristiriita musiikin kauneuden ja väkivaltaisten sotakuvien välillä luo uuden näkökulman Verdin kuolemattomaan oopperaan.

Uusi Trubaduuri saa rinnalleen kaksi muuta vahvaa Verdin oopperaa, kun Rigoletto (22.9.) ja La Traviata (20.12.) palaavat ohjelmistoon. Kevään toinen oopperaensi-ilta Trubaduurin lisäksi on Puccinin Madama Butterfly, josta nähdään Kansallisoopperassa ennenkuulematon versio japanilaislähtöisen Yoshi Oïdan ohjaamana.Oopperaohjelmistossa nähdään kuluvalla kaudella myös Ovela kettu (14.10.), Taikahuilu (17.11.), Così fan tutte (14.4.2018) sekä Parsifal (16.5.2018).

Vastaa

Post Navigation