Amfion pro musica classica

”Ensimmäisestä nuotista alkaen tunsimme, että Joku olisi täällä kanssamme”

Ed Vulliamy kirjoittaa The Observerissa Prahan pohjoispuolella sodan aikana olleesta Terezínin (saksaksi Theresienstadt) linnoituskaupungin geton musiikkielämästä. Hän on haastatellut vielä elossa olevia holokaustista selvinneitä, joille yhteistä on ”latautunut, elegantti vetäytyneisyys” tapahtumiin nähden.

Ulospäin yhden etnisen ryhmän mallikaupungilta vaikuttavaan Terezíniin kerättiin etupäässä juutalaisia taiteilijoita ja intelligentsiaa odottamaan ”jatkokuljetuksia”. Hetkellisesti kaupungin kulttuurielämä kukoisti, kun asukkaina oli muun muassa säveltäjät Viktor Ullmann, Gideon Klein ja Pavel Haas, kapellimestari Rafael Schächter (joka järjesti Verdin Requiemin esityksen) ja Wienin filharmonikkojen konserttimestari Julius Stwertka sekä monia kuvataiteilijoita, kirjailijoita ja runoilijoita. Vulliamyn haastattelemat ihmiset todistavat asukkaiden samanaikaisesta painajaismaisesta ahdistuksesta ja merkillisestä onnellisuudesta, arvokkuudesta, jota taiteen harjoittaminen ja harrastaminen auttoi pitämään yllä.

Lontoon Wigmore Hall järjestää ensi viikonloppuna Terezín-aiheisen sarjan konsertteja, elokuvia ja keskustelutilaisuuksia.  106-vuotias Alice Herz Sommer soittaa Chopinia täällä.

Vastaa

Post Navigation