Amfion pro musica classica

Camilla Nylundille ja Paula Vesalalle musiikin valtionpalkinnot

Valtion taidetoimikunnat ovat myöntäneet arkkitehtuurin, elokuvataiteen, esittävien taiteiden, kirjallisuuden, kuvataiteen, lastenkulttuurin, mediataiteen, monitaiteen, muotoilun, musiikin sekä valokuvataiteen valtionpalkinnot 14 ansioituneella taiteilijalle. Lastenkulttuurin valtionpalkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa ja  monitaiteen 28 000 euroa. Muut palkinnot ovat 14 000 euroa. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen jakaa palkinnot 29. marraskuuta Suomen kansallisoopperassa Helsingissä.

Camilla Nylund. Kuva © Anna S

Camilla Nylund. Kuva © Anna S

Perusteluissa todetaan Camilla Nylundin (s. 1968) olevan tämän hetken kysytyimpiä kansainvälisiä oopperataiteilijoitamme. Pohjoismainen kuulaus sekä äänen soinnillinen rikkaus yhdistyvät loistokkaalla tavalla Nylundin persoonassa. Hänen sisäistämänsä lavakarisma lumoaa yleisönsä välittömästi, kuten kävi viime keväänä Pariisin oopperan Antonín Dvořákin Rusalkassa, jonka vaativassa nimiroolissa hän viimeistään vakuutti kuuluvansa aikamme merkittävien sopraanojen joukkoon.

Camilla Nylund on tunnustettu ja vahva Richard Straussin musiikin tulkitsija ja hän debytoi joulukuussa New Yorkin Metropolitan -oopperassa Straussin Ruusuritari-oopperan Marsalkattaren roolissa. Straussin Salomen nimirooli oli hänen kansainvälinen läpimurtonsa viisitoista vuotta sitten. Nylund esiintyy säännöllisesti keskeisissä oopperataloissa ja konserttiareenoilla ja Wienin valtionooppera myönsi hänelle tänä vuonna arvostetun Kamarilaulajan arvonimen.

Paula Vesala. Kuva © Wikipedia

Paula Vesala. Kuva © Wikipedia

Paula Vesala (s. 1981) on multitalentti visionääri, joka oman musiikkinsa lisäksi säveltää ja sanoittaa muille artisteille. Vesalan musiikki ja lyriikat resonoivat nykyhetkessä, samalla sekä suvereenisti valloittaen että rohkeasti haastaen pop-iskelmän kenttää.  Laaja-alaisuus on oleellinen osa Paula Vesalan ominaislaatua. Vuonna 2020 saa ensi-iltansa Kansallisoopperan tilaus, jossa Vesalan ja Esa-Pekka Salosen yhteistyönä syntyy immersiivistä teknologiaa hyödyntävä teos.

Musiikin valtionpalkinnoista päättää musiikkitoimikunta.

 

Vastaa

Post Navigation