Amfion pro musica classica

Baritoni Tom Krause on kuollut

Rakastettu suomalainen baritoni, oopperalaulaja Tom Gunnar Krause (s. 5.7.1934) on kuollut perjantaina 6.12. kotikaupungissaan Hampurissa, Saksassa. 79-vuotias Krause oli viettänyt viimeiset päivänsä akuutin sairauden vuoksi sairaalahoidossa.

Tom Krause oli menestyksekkäimpiä suomalaislaulajia, ja häntä pidettiin yhtenä aikamme kansainvälisesti merkittävimmistä oopperalaulajista. Hänen resonoiva, tumma äänensä ihastutti niin hiljaisissa kuin voimakkaissakin dynamiikoissa. Krause oli herkkä, ilmaisuvoimainen ja selkeästi deklamoiva dramaattisten teosten solisti, mutta myös valloittavaa sisäistä paloa hehkuva Lied-laulaja. Krause esiintyi mittavan uransa aikana maailman merkittävimmillä oopperalavoilla sekä teki pitkän uran opettajana.

Helsingissä syntynyt, alun perin lääketiedettä opiskellut ja jazz-laulua harrastanut Krause lähti laulajanlahjojensa tuoman kannustuksen seurauksena opiskelemaan oopperalaulua Margot Skodan, Sergio Nazorin ja Rudolf Bautzin johdolla Wienin musiikkiakatemiaan vuonna 1956. Oopperadebyyttinsä hän teki Berliinissä vuonna 1959 Carmenin Escamillona. Varsinainen läpimurto oli vuonna 1963 Benjamin Brittenin johdolla esitetty War Requiem, minkä seurauksena säveltäjä kutsui Krausen teoksen Yhdysvaltojen-kantaesityksen solistiksi. Amerikassa Krause otettiin lämpimästi vastaan, ja lukuisten esiintymisten ja konserttikiertueiden siivittämänä hän debytoi New Yorkin Metropolitan-oopperassa vuonna 1967. Roolina oli tuolloin Mozartin Figaron häiden Kreivi. Seuraavana vuonna Herbert von Karajan kiinnitti Krausen legendaarisen Nikolai Ghiarovin seuraajaksi Don Giovannina Salzburgin musiikkijuhlilla. Säveltäjä Samuel Barber sävelsi Krausen esitettäväksi oratorionsa The Lovers (1971).

Krause levytti ahkerasti, ja häneltä jääkin jälkeen yli 100 kiittävää arvostelua kerännyttä levyä. Krauselle on myönnetty mm. Bach Prize Bach-levystään Stuttgartin kamariorkesterin kanssa, palkinto parhaasta oopperalevystä vuonna 1973 Leonard Bernsteinin kanssa levytetystä Carmenista, sekä Edison Prize, Deutsche Schallplatten -palkinto ja Grammophone Prize. Erityisen rakastettu on hänen Sibeliuksen koottujen laulujen levyksensä. Vuonna 1990 Krauselle myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkki, ja myöhemmin hänet nimitettiin Helsingin yliopiston kunniatohtoriksi ja hän sai Sibelius-Akatemian myöntämän Sibelius-mitalin työstään musiikin parissa Suomessa ja ympäri maailmaa.

Uransa aikana Tom Krause esiintyi päärooleissa useimmilla maailman suurimmista oopperataloista, mm. Milanon La Scalassa, Wienin valtionoopperassa, New Yorkin Metropolitan-oopperassa, Bayreuthissa, Salzburgissa, Edinburghissa sekä teki orkesteriyhteistyötä mm. Concertgebouw-orkesterin, New Yorkin, Berliinin, Wienin ja Los Angelesin filharmonikkojen sekä Chicagon, Philadelphian, Clevelandin orkesterien kanssa. Yhteisesiintymisiä Krause teki rinnallaan maailman merkittävimpiä laulajia ja muusikkoja, joista mainittakoon Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Jessye Norman, Kiri Te Kanawa, Leonard Bernstein, Seizi Ozawa, Herbert von Karajan, Mtislav Rostropovich ja Zubin Mehta.

Valtaisan esiintymiskokemuksensa seurauksena Krause oli myös kysytty opettaja ja laulukilpailujen tuomariston puheenjohtaja. Hän korosti perinteen jatkumisen tärkeyttä. Mestarikursseja Krause veti mm. Villecrozen musiikkiakatemiassa, Salzburgin Mozarteumissa, Santanderin Encuentro Musicalissa, Sibelius-Akatemiassa, San Fransiscon oopperassa, Schleswig-Holsteinin festivaalilla, Tokiossa, Puolassa, Portugalissa ja Savonlinnassa. Länsimaisen oopperalaulutaiteen sanansaattajana Krause toimi Savonlinnan Musiikkiakatemian Musical Bridge -yhteistyöverkoston kautta Egyptin Kairossa, Azerbaidžanin Bakussa ja Turkin Ankarassa; hän itse koki tämän tehtävän erittäin tärkeänä. Tuomaristossa Krause istui mm. Mirjam Helin-, Kuningatar Elisabeth-, Cardiffin Singer of the World-, ja Münchenin ARD-laulukilpailuissa.

Vastaa

Post Navigation