Amfion pro musica classica

Arvio: Jännittävä maratonkonsertti juhlisti Ensemble InterContemporainin neljää vuosikymmentä oivallisesti

Matthias Pintscher ja neljäkymmentävuotias Ensemble InterContemporain Pariisin Cité de ka Musiquessa perjantaina. Kuva © Jari Kallio.

Matthias Pintscher ja neljäkymmentävuotias Ensemble InterContemporain Pariisin Cité de ka Musiquessa perjantaina. Kuva © Jari Kallio.

Kuluvana viikonloppuna pariisilainen nykymusiikkiyhtye Ensemble InterContemporain viettää neljäkymmentävuotisjuhliaan. Pierre Boulezin 70-luvulla perustamasta yhtyeestä on kasvanut nykymusiikin legendaarinen esittäjäkokoonpano, jonka moni-ilmeinen virtuositeetti on kaikkialla tunnettu.

Boulez itse siirtyi melko nopeasti Ensemble InterContemporainin taustavaikuttajaksi säilyttäen kuitenkin tiiviit yhteistyösiteet aivan loppuun saakka. Boulezin jälkeen EIC:n musiikillisina johtajina ovat toimineet Michel Tabachnik, Peter Eötvös, David Robertson, Jonathan Nott ja Susanna Mälkki. Nykyinen musiikillinen johtaja Matthias Pintscher aloitti kautensa vuonna 2013.

Ensemble InterContemporain on kenties tunnetuin 1970- ja 80-luvuilla Euroopassa perustetuista nykymusiikkiin keskittyvistä yhtyeistä. London Sinfonietta, hollantilainen Schönberg Ensemble, saksalainen Ensemble Modern ja suomalainen Avanti! perustettiin EIC:n tavoin täyttämään sitä aukkoa, jonka monet säveltäjät ja muusikot sekä myös musiikinharrastajat kokivat jääneen perinteisten orkesterien ja kamariyhtyeiden ohjelmistoihin. Sittemmin myös monen sinfoniaorkesterin sisälle on perustettu omia nykymusiikkiyhtyeitä.

Ensemble InterContemporain määrittelee itsensä solistiyhtyeeksi, ei orkesteriksi. Alusta alkaen Boulezin yksi konsepteista olikin monimuotoisuus. EIC:n soittajisto esiintyisi solisteina, mitä moninaisimpina yhtyeinä sekä kolmenkymmenen muusikon kamariorkesterina aina kulloinkin esitettävän musiikin vaatimusten mukaan.

Viikonlopun ensimmäisen juhlakonsertin ajatuksena olikin esitellä juuri EIC:n laaja-alaisuutta. Huilistit Sophie Cherrier ja Emmanuelle Ophèle olivat suuunnitelleet väljästi neljään osaan jakautuneen ohjelman, jossa kuultiin teoksia tai teoskatkelmia yhtyeen kaikilta vuosikymmeniltä; sooloteoksia, kamarimusiikkia sekä erilaisia yhtyeteoksia.

Illan avauksena kuutiin Luciano Berion mainio fanfaari Call, jonka yhtyeen upea vaskikvintetti soitti parvelta käsin. Huikea oli myös lyömäsoittaja Samuel Favren tulkinta Iannis Xenakisin riemastuttavasta Rebondsista, jonka alati muotoaan muuttavia lyömäsoitinten mukaansatempaavia rytmisiä kuvioita oli nautinto seurata.

Ensimmäisenä yhtyeteoksena kuultiin Pintcherin johtama katkelma Franco Donatonin Temasta, jossa huomio kiinnittyi ennen kaikkea yhteissoiton tarkkuuteen ja puhtauteen.

Yksi illan vaikuttavimmista teoksista oli Boulezin Mémoriale (…explosante-fixe… Originel). Johdantopuheessaan Pintscher luonnehti tätä alun perin EIC:n huilisti Lawrence Beauregardin muistolle sävellettyä kappaletta Boulezin henkilökohtaisimmaksi teokseksi. Mémoriale onkin mitä koskettavin boulezilainen elegia. Kaikkea halpahintaista sentimentaalisuutta karttaessaan tämä soolohuilulle, jousille ja käyrätorville sävelletty meditaatio on äärettömän koskettavaa musiikkia.

Boulezin haikeasta Mémorialesta siirryttiin kahden unkarilaissyntyisen oman tien kulkijan musiikkiin. Ensin György Kurtágin Jelek, játékok és üzenetek sai altisti Odile Auboinilta verrattoman tulkinnan, jonka jatkoksi Pintscher johti György Ligetin hulvattoman kamarikonserton kolmannen osan, jossa EIC:n rytmistä taituruutta oli riemullista seurata.

Vaikuttava oli myös Gerard Griseyn Modulationsin kertakaikkisen saumaton toteutus, yksi konsertin pysähdyttävimpiä hetkiä.

Vaskikvintetin rikkaisiin sointeihin palattiin Pascal Dusapinin Stanzessa, EIC:n jousikvartetti puolestaan sai loistaa Ivan Fedelen hienon Pentalogon Quartetin parissa. Sir Harrison Birtwistlen upeasta puhallinteoksesta Five Distances kuultiin myös kerrassaan vaikuttava katkelma. Pintscherin johtama George Benjaminin Three Inventions Olivier Messiaenin muistollle oli yksi henkilökohtaisia suosikkejani illan ohjelmistossa. Tästä mainiosta teoksesta olisi mielellään kuunnellut ensimmäisen osan jatkoksi myös toisen ja kolmannen invention.

Pariisilaisille tuttu säveltäjä Marc-André Dalbavie vieraili Pintscherin kutsumana johtajankorokkeella oman Tactus-teoksensa tulkitsijana. Jälleen kuultiin vain yksi osa, tosin varsin kiinnostava sellainen.

Jos minun pitäisi valita illan teoksista vaikuttavin, olisi pohdittava hyvin pitkään Boulezin Mémorialen ja sooloklarinetisti Martin Adámekin hämmästyttävän hienon Elliott Carterin Gran tulkinnan välillä. Onneksi moisia valintoja ei tarvitse tehdä.

Konsertin alkuosan päätöksenä kuultu Wolfgang Rihmin rosoinen sointivyöry Gejagte Form sähköbassosäestyksineen lisäsi illan musiikillisen annin monimuotoisuutta oivallisesti.

Väliajalla, joka onneksi oli tavallista pidempi, oli tilaisuus pohtia illan konseptia. Yhtäältä oli suunnaton ilo kohdata näin paljon näin monimuotoista musiikkia häikäisevinä tulkintoina saman konsertin puitteissa, mutta toisaalta nopeat siirtymät teoksista ja teoskatkelmista toisiin vaativat myös kuulijalta huomattavasti tavallista enemmän keskittyneisyyttä, vaikka monet teoksista ennestään tuttuja olivatkin.

Silti on sanottava, että illan kokonaisdramaturgia oli tarkoin mietitty. Siirtymät teoksista ja kokoonpanoista toisiin toimivat tyylillisesti ja logistisesti varsin hyvin.

Konsertin jälkimmäisen puoliskon avasi Dimitri Vassilakisin tulkitsema Unsuk Chinin jännittävän moni-ilmeinen ensimmäinen pianoetydi. Sitten kuultiin peräkkäin kahta kamarikokoonpanoa Yan Mareszin Entrelacsin ja Jonathan Harveyn Death of Light / Light of Deathin katkelmissa, jotka peilasivat jälleen mainiosti EIC:n muusikoiden yhtyemusisoinnin moni-ilmeisyyttä.

Philippe Hurelin Tombeaun sointimaailma puolestaan muodosti tietoisen sillan Gérard Griseyn musiikkiin, kun taas Philippe Manouryn Fragments pour un portrait rakentui kuudennessa ja seitsemännessä osassaan aivan omaksi soivaksi todellisuudekseen.

Harva säveltäjä saa kuulijansa niin voimakkasti otteeseensa kuin Yann Robin hälyn ja musiikin rajamailla viilettävässä Art of Metal II:ssa. Metalliselle bassoklarinetille ja elektroniikalle sävelletty teos täyttää soivan tilan mitä mielikuvituksellisimmilla soinneilla, jotka bassoklarinetisti Alain Billard loihti upeasti esiin soittimestaan. Billard vangitsi yleisön tarkkaavaisuuden jotakuinkin täydellisesti, ainoastaan iäkkäämpi herrasmies takanani onnistui vaipumaan auvoiseen uneen hienoisesta kuorsauksesta päätellen.

Hiljaisuuden rajoilla viipyilevä Michel Jarrellin …Nachlese II… oli Jeanne-Marie Conquerin viulun ja Éric-Maria Couturierin sellon ilmeikkäiden pizzicatojen jännittävä tutkielma, jota tuo takarivin unelias herrasmieskin ystävällisesti herätettiin kuuntelemaan.

Peter Eötvösin puhallinokteton musiikillinen kekseliäisyys oli niin ikään aivan oma maailmansa, jossa olisi mieluusti viipynyt nyt kuultua katkelmaa pidempäänkin. Ilolla kuunteli myös Bruno Mantovanin Streets-katkelmaa säveltäjän johdolla. Mantovani on oivallinen sävelrunoilija, ei tosin sanan romanttisessa hengessä, vaan ennemminkin urbaanin äänimaailman kekseliäänä nuotintajana.

Pitkän illan päätös oli hätkähdyttävä. Pintscher johti laajan katkelman omasta bereshit-teoksestaan, jonka alkuräjähdyksen sointimassa liudentuu käsinkosketeltavan jännittävästi mitä herkimmiksi soiviksi säikeiksi kadoten lopulta arvoitukselliseen hiljaisuuteen.

Pitkät, huikeat aplodit ja paperisilppusade päättivät mainion, vaativuudessaan varsin palkitsevan illan. Tunnelma loppuunmyydyssä salissa oli riemuisa. Ansaitut, sydämelliset kiitoksensa saivat niin muusikot, äänisuunnittelijat kuin lavatekniikan ahkera porukkakin. Aikamme musiikilla on täällä innokas ennakkoluuloton yleisö, jolle yli kolmetuntinen maratonkonsertti on parasta perjantai-illan ohjelmaa.

— Jari Kallio

Ensemble InterContemporain, Matthias Pintscher, kapellimestari

Luciano Berio: Call (St. Louis Fanfare)Iannis Xeakis: Rebonds (katkelma)
Franco Donatoni: Tema (katkelma)
Pierre Boulez: Mémoriale (…explosante-fixe… Originel)
Gyögy Kurtág: Jelek, játékok és üzenetek
György Ligeti: Kamarikonsertto (III. Movimento preciso e meccanico)
Gérard Grisey: Modulations (katkelma)

Pascal Dusapin: Stanze (II. osa)
Ivan Fedele: Pentalogon Quartet (I. Fanax)
Sir Harrison Birtwistle: Five Distances (katkelma)
George Benjamin: Three Inventions (I. Molto tranquillo)
Marc-André Dalbavie: Tactus (V. osa)
Elliott Carter: Gra
Wolfgang Rihm: Gejagte Form (katkelma)

Unsuk Chin: Etydi nro 1
Yan Maresz: Entrelacs (katkelma)
Jonathan Harvey: Death of Light / Light of Death (IV. John the Apostle)
Philippe Hurel: Tombeau. In memoriam Gérard Grisey (I. Énergique)
Philippe Manoury: Fragments pour un portrait (VI. ja VII. osa)

Yann Robin: Art of Metal II (katkelma)
Michael Jarrell: …Nachlese II…
Peter Eötvös: Oktetto puhaltimille (katkelma)
Bruno Mantovani: Streets (katkelma)
Matthias Pintscher: bereshit (katkelma)

Cité de la Musique, Pariisi
Pe 17.3.2017, klo 19.30

Vastaa

Post Navigation